Tekniikan museo sai Toroidion-sähköauton

Toroidio löytyy nyt Viikistä. Kuva Tekniikan museo, Ilkka Iijalainen.

Toroidionin malli on nyt Tekniikan museossa yleisön nähtävänä. Sähköauton prototyyppi Toroidion liittyy osaksi Tekniikan maa -näyttelyä ja sen innovaatioita ja tuotekehitystä käsittelevää kokonaisuutta.

Tekniikan museo vastaanotti sähköauton mallin lahjoituksena. Toroidion edustaa suomalaista tuotekehitystä, innovaatioita ja startup-kulttuuria. Tekniikan maa -näyttelyssä on esillä jo ennestään prototyyppejä ja muotoiluprosessin ja tuotekehittelyn eri vaiheita.

– Uusien tuotteiden kehittämiseen kuuluu myös epäonnistuneita kokeiluja ja haluamme kertoa, että kaikista innovaatioista ei tule kaupallisia menestyksiä. Siinäkin mielessä Toroidionin tarina on Tekniikan museon näkökulmasta kiinnostava. Toroidion on vanerista, lasikuidusta, uretaanista ja styroksista valmistettu mallikappale, eikä se sisällä moottoria eikä tekniikkaa, kertoo Ilkka Viljakainen Tekniikan museolta.

Lahjoituksen teki Vesa Linja-Aho, joka oli ostanut mallin konkurssihuutokaupasta.

– Olen seurannut projektia sivusta 7 vuotta ja mielestäni se on erinomainen esimerkki tuotekehityksen haasteista ja keksintö- ja startup-maailmasta rahoituksenhakuun liittyvine ylipuheineen. Toroidion on muotoilultaan upea. Museossa voi sen avulla esitellä yhden mielenkiintoisen tarinan suomalaisesta yritteliäisyydestä valo- ja varjopuolineen, toteaa Vesa Linja-Aho.

Suomalainen autoalan startup-yritys Toroidion Oy esitteli vuonna 2015 sähköisen superauton. Toroidion Oy kertoi kehittäneensä uusia teknologioita mahdollistamaan pitkän akkujen keston ja uudenlaisen voimanjakotekniikan.

Toroidion 1MW Concept -auto esiteltiin teholtaan yhden megawatin superautona, jossa olisi ilman vaihteistoa toimiva sähköinen suoravetoinen voimansiirto. Siinä jokaisella pyörällä oli oma moottorinsa. Rinnakkaisten alimoottoreiden hyödyntäminen mahdollisti matalan energiankulutuksen.

Yritys kohtasi haasteita etsiessään rahoitusta teollisen sarjatuotannon käynnistämiseen. Tuotantoversion autosta piti valmistua 2019. Maaliskuussa 2022 Toroidion Oy jätti konkurssihakemuksen.

TL

Edellinen artikkeli75-vuotisjuhlateos katosi Malmin lentoasemalta
Seuraava artikkeliLakkovahdit päivystävät Puistolanraitin ala-asteella