75-vuotisjuhlateos katosi Malmin lentoasemalta

Lentokentälle käyneille tutuksi tullut juliste on poistettu. Kuva Sampo Kiviniemi.

Helsingin kaupunki on määrännyt poistamaan Helsinki-Malmin lentoaseman 75-vuotisjuhlajulisteen lentoaseman pyöreän terminaalin seinältä. Julisteen toteuttanut Malmin lentoaseman ystävät ry on sopinut julisteesta ja sen paikasta lentoasemaoperaattori Finavian kanssa vuonna 2013 ja se on koristanut aulaa siitä lähtien.

Yhdistys pyysi kaupungilta perusteluja ja virallista päätöstä julisteen poistosta, mutta sitä ei saatu. Juliste oli kadonnut aulasta huhtikuun aikana.

Puheenjohtaja Timo Hyvönen ihmettelee, miten tällainen toiminta on mahdollista. 

– Käsityksemme mukaan sopimus julisteen paikasta oli siirtynyt käytännössä kaupungille, eihän sitä ole erikseen irtisanottukaan näiden vuosien aikana. On erikoista, että tämä voitiin purkaa ilman varsinaista päätöstä. Silloinhan vastuuta ei voida oikeastaan osoittaa kenelläkään, mikä ei kuulosta lailliselta julkisessa hallinnossa. 

Nyt on aulassa tyhjää. Julisteen poistajaksi osoittautui kaupunki, ja yhdistys on saanut sen takaisin. Uusi todennäköinen paikka löytynee Malmintorin kauppakeskuksesta.
Kuva Heikki Kärnä.

Lentokentän tilannetta Hyvönen pitää vaikeana. 

– Kaupunki näyttää tekevän kaikkensa, että lentotoiminta ei voisi palata kentälle. Mitään lopullista ei kuitenkaan ole voitu tehdä suojeluesityksen perusteella voimassa olevan vaarantamiskiellonkaan johdosta. 

Kaupunki on osoittanut kenttäalueen viideksi vuodeksi Stadin ammattiopiston ajoharjoittelupaikaksi. Kentälle on pysäköity raskasta ajoneuvokalustoa. Koulutusta siellä ei ole ainakaan vielä järjestetty.

– Tämäkin todistaa, ettei kaupunki tule vielä vuosiin tai jopa vuosikymmeniin tekemään alueelle mitään. Toivottavasti alue palautetaan mahdollisimman pian ilmailukäyttöön, toteaa Hyvönen. 

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski esitteli 26.4. kaupunkiympäristölautakunnalle helikopterikenttää Kivikon alueelle. Esittelytekstissä hän toteaa tilanteen hankaluuden.

– Pysyvän operointipaikan puute ei mahdollista alan investointeja tai ilmailualan kehittymistä Helsingissä. Ilmailualan yrittäjiltä on tullut viime aikoina yhteydenottoja operointipaikoista sekä Kaupunginkanslian elinkeino-osastolle että Kaupunkiympäristön toimialalle.

Aikanaan kaupunki on todennut Kivikon alueen sopimattomaksi tarkoitukseen Lahdentien liikenteen ja läheisen asutuksen johdosta. 

Malmin lentokentälle helikopterit eivät saaneet jäädä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin tornista 49 – Yhdistyksen juhlavuosi
Seuraava artikkeliTekniikan museo sai Toroidion-sähköauton