Iloista vappua

Päätoimittaja Teija Loponen

Tänään keskiviikkona muistellaan sotiemme veteraaneja. Heidän kunniakseen on Malmin kirkossa konsertti ja seppeleen lasku, samaten Malmin hautausmaalla sytytetään kynttilöitä ja lasketaan seppeleitä maatamme puolustaneille. Ukrainan sota on tuonut vahvasti mieliin sen, miten merkittäviä ovatkaan ihmiset, jotka haluavat puolustaa maataan ja säilyttää sen itsenäisenä jälkeläisilleen.

Miehet tekivät rintamalla uskomattoman rohkeita tekoja ja naiset sekä lapset huolehtivat kotirintamasta. Lotat osallistuivat myös rintamalinjoilla moniin tehtäviin vaarantaen itsensä. Se, että on valmis uhraamaan henkensä maansa ja oman kansansa eteen on jotain käsittämättömän hienoa.

Tuota uhrautuvaa puolustautumista joudutaan nyt kokemaan Ukrainassa. Televisio ja lehdet tuovat sodan kauhut kaikkien nähtäville. Ukrainalaisten epäinhimilliset olot ovat nostaneet valtaisan halun auttaa lahjoittamalla tavaraa, rahaa ja aikaa. Malmilta on lähtenyt jo useamman kerran pakettiautoja täynnä sodan runteleman maan tarvitsemia tarvikkeita makuupusseista ruokaan ja lääkkeistä lasten vaippoihin Ukrainan rajalle. Paluukyytiin on otettu sotaa pakoon lähteneitä äitejä lapsineen.

On upeaa, että auttamishaluisia ihmisiä löytyy. Sellaisia ovat myös malmilainen Markus Kojima sekä Raakel Tasanen, joista tässä lehdessä kerromme. Heidän varainkeruuhankkeestaan ja jatkosuunnitelmistaan kerrotaan lisää vielä toukokuun puolella.

Kevään valoisuus ja uuden kasvun alkaminen tuovat elämään iloa. Tulevana viikonvaihteena vietetään vappua, josta monesti ajatellaan kevään toden teolla alkavan. Vaikka vappuna ei suinkaan aina ole lämmin, niin silloin kuitenkin viimeistään vaihdetaan takki kevyempään ja viedään talviasusteet säilöön.

Suomen kielen sana vappu tulee sanasta Walborga eli Valpuri. Vappua vietettiin jo keskiajalla 700-luvulla Saksassa eläneen ja pyhimykseksi julistetun nunna Walborgan muistopäivänä. Suomessa vappuun liittyi olennaisesti maaseudulla se, että sillon laskettiin karja ulos laitumelle. Tuota lehmien iloista ulos kirmaamista toukokuun alkupuolella saa keväisin seurata myös Viikissä. Slloin näkee todella riemullisia loikkia, joihin ei uskoisi niin isokokoisen eläimen pystyvänkään.

Iloista vappuviikonloppua!

Edellinen artikkeliTapaninvainiontien onnettomuusherkät liittymät turvallisemmiksi
Seuraava artikkeliMikael vei Malmilta jo neljännen lastin Ukrainaan