Ala-Malmin puiston värivalokokeilu siirtyy syksyn pimeisiin iltoihin

Kirjaston takaa sijaitsevassa Ala-Malmin puistossa säilyy perusvalaistus ja asukkaat pääsevät vaikuttamaan nimenomaan värivalaistukseen. Kuva Teija Loponen

Ala-Malmin puistossa tullaan toteuttamaan kokeilu, jossa kaupunkilaiset pääsevät muuttamaan puiston valaistuksen värejä. Vastaavanlaista kaupunkilaisten käsiin annettavaa ulkotilan värivalaistuksen ohjausta ei ole kokeiltu aiemmin Suomessa.

Malmilla ja Malminkartanossa kokeillaan älyteknologiaa hyödyntäviä valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja kuluvan vuoden aikana.

–Alkuun tämän Ala-Malmin puiston värivalokokeilun oli tarkoitus toteutua nyt keväällä, mutta globaali komponenttipula ja se, että tämänkaltainen kokeilu vaatikin vielä enemmän valmisteluja kaupunkitilassa kuin oli aiemmin ajateltu, siirtävät Malmin hankkeen syksyyn. Silloin värivaloista on myös enemmän iloa, kun on pimeät illat, toisin kuin keväällä, toteaa Fiksu kaupunki -hankkeen viestinnän asiantuntija Susse Puomio.

Kokeilujen tarkoitus on parantaa ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Kokeilut toteutetaan Fiksu valo, viisas katu -ohjelmassa. Malmin tärkeimmiksi kehittämisen teemoiksi on valittu älykäs valaistus, katutilan analytiikka ja asukaskokemus. Näitä tullaan edistämään erilaisin kokeiluin.

Malmille tuleva kokeilu sijoittuu Ala-Malmin puistoon, jossa kaupunkilaiset pääsevät muuttamaan puiston valaistuksen värejä. Kokeilun toteuttaa Helsingin kaupungin ulkovalaistuksen ohjausratkaisun takaakin löytyvä teknologiayritys C2 SmartLight Oy.

–Tässä meidän kokeilussa tarkoituksena on mahdollistaa asukkaille valittujen valaistuskohteiden värivalaistukseen vaikuttaminen. Lyhyesti sanottuna tarjoamme kaikille avoimen karttaliittymän, jonka kautta voidaan ennakolta valittujen valaisimien värisävyä vaihtaa. Tämän kokeilun tarkoitus on kaksijakoinen, ensinnäkin tutkia miten tälläinen ohjaus tulisi turvallisesti toteuttaa, ja toiseksi tutkia miten kaupunkilaiset kokevat tämän mahdollisuuden, toteaa toimitusjohtaja Jorma Tuuna-Väiskä C2 SmartLight Oy:stä.

Tuuna-Väiskä lisää, että yritys seuraa mielenkiinnolla ja ottaa oppia siitä, millaista vuorovaikutusta kokeilu tuo puistoon ja sen ympäristöön.

Aiempi ajankohta kokeilulle oli toukokuu, mutta kokeilu siirrettiin syksyyn useammastakin syystä.

–Hankkeeseen liittyy myös valaisimien hankintaa ja valaistusuunittelua Helsingin kaupungin puolelta ja näiden osalta tämä aikataulu toteutuksen kanssa olisi ollut aivan liian haastava. Toinen ennakolta havaittu aikatauluun liittyvä asia oli se, että kokeilussa muutetaan valaistuksen väriä ja toukokuussa on jo päivänvaloa niin pitkään, että tämän kokeilun tekeminen olisi kohdistunut lähinnä yöaikaan liikkuviin henkilöihin. Siksi uusi aikataulu kokeilulle on valittu siten, että iltaisin olisi jo hämärää, alustava aikataulu on nyt elo-syyskuu, kertoo Jorma Tuuna-Väiskä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPronssia Tapanilaan!
Seuraava artikkeliVäestöhälyttimet kuntoon