Päiväkoti Touhula lopettaa Puistolassa

Hoitopaikat ja vanha koulu asukasillan aiheina
Puistola-Seuran asukasillassa pohditaan ensi keskiviikkona alueen päivähoitotilannetta sekä Puistolan vanhan kansakoulun tulevaisuutta.
Maaliskuun puolivälin tienoilla yksityisen päiväkotiketjun ainoa vielä Helsingissä toimiva päiväkoti pudotti pommin noin 50 lapsen vanhemmille Puistolassa. Tiedote ilmoitti asiakassuhteen päättymisestä. Päiväkoti Touhula on toiminut väliaikaisratkaisuksi tarkoitetuissa väistötiloissa Puistolan koulun piha-alueella. Parakin piti olla käytössä, kunnes Puistolan Wanha kansakoulu saadaan saneerattua päiväkotikäyttöön. Saneeraus on saadun tiedon mukaan kuitenkin peruuntunut ja Touhulan päiväkoti on ilmoittanut toiminnan loppuvan 30.6.2022 mennessä. Pyrkimus on kuitenkin jatkaa arkea päiväkodissa normaalisti siihen saakka.
-Perheitä on myös kehotettu hakemaan heti varhaiskasvatuspaikkaa Helsingin kaupungilta, tai alueen muista yksityisistä päiväkodeista. On luvattu myös tehdä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa, jotta kaikille lapsille löytyy varhaiskasvatuspaikka 1.8.2022 alkaen. Kaikesta päätellen Touhulan neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat. Puistolassa on ollut pula päivhoitopaikoista jo vuosia ja lapsille tarjotaan paikkaa pitkien matkojen päästä jo nyt, kertoo Puistola-Seuran puheenjohtaja Maija-Liisa Pennanen. -Touhulakin tarjoaa perheille mahdollisuuden jatkaa varhaiskasvatuksessa vielä heinäkuun ajan Vantaalla, KesäTouhulassa. Se ei paljon lohduta nyt pulaan joutuneissa perheissä, lisää Pennanen.
Puistola-Seura lähti yhdessä vanhempien kanssa selvittämään tilannetta. Kaupunginvaltuutettu Sinikka Vepsä tekee parhaansa saadakseen Koillisen alueen päivähoidosta vastaavan henkilön asukasiltaan 6.4. Puistolan kirkolle klo 18. Siellä saadaan kuulla suoraan asukkailta, millaisena päivähoitotilanne näyttäytyy Puistolassa, joka on väkilukuun suhteutettuna Helsingin toiseksi lapsirikkain alue. Sinne muuttaa yhä lisää lapsiperheitä lapsiystävällisen ympäristön houkuttelemana. -Toivottavasti saamme myös vastauksia kysymyksiin. Muutakin, kuin se, että luvassa on helpotusta vuonna 2026. Se kun ei auta nykyisessä hädässä, tietää seuran puheenjohtaja.
Vanhemmat ovat kertoneet, miten Puistolan Wanhan Kansakoulun korjaus siirtyi ja siirtyi. Lopulta vanhemmille kerrottiin, että rakennusta ei pystytä korjaamaan. Puistola-Seuran edustajat ihmettelevät tätä suuresti. Puistola-Seura on yrittänyt jo vuosia sitten saada hienoa arkkitehti Jalmari Peltosen suunnittelemaa vuonna 1930 valmistunutta tiilistä rakennusta suojeltavaksi. -Suojelutoive ei ole ottanut tuulta alleen, vaikka saman arkkitehdin koulurakennus Malmilla onkin suojeltu. Ei ole pitkästikään siitä, kun rakennus saneerattiin perusteellisesti ja otettiin koulukäytöön. Mutta vain pariksi kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen se seisoi tyhjillään. Kävimme sitä ihastelemassa ja teimme puistolalaisten kanssa suunnitelmia talon hyötykäytöstä, kertoo Puistola-Seuran puheenjohtaja. Kaupunki pani rakennuksen myyntiin, mutta kauppoja ei syntynyt. -Riemuitsimme, kun Touhula aloitti siellä. Riemu ei kauan kestänyt, sillä kosteusongelmien takia Touhulan lapsia kutsui parakki. Remontin siirtymisestä kerrottiin vanhemmille toistuvasti, kunnes nyt tuli lopullinen niitti ja vanhemmille kerrottiin, että tiloja ei voi korjata, harmittelee Pennanen. Puistola-Seurasta Sinikka Vepsä ja Seppo Posti yrittävät selvittää totuutta tästäkin asiasta. Teija Loponen
Kuvat Maija-Liisa Pennanen
Kaikki asiasta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi Puistola-Seuran asukasiltaan Puistolan kirkolle 6.4. klo 18 keskustelemaan päivähoitotilanteen kuntoon saamisesta Puistolassa.
Lähitiedossa kerrottiin vuonna 2015, kuinka vanha koulurakennus haluttaisiin suojella: www.lahitieto.fi/2015/11/13/puistolan-vanha-koulurakennus-halutaan-suojelluksi/