Koillisessa kolme yhteiskalliosuojaa

Helsingin pelastuslaitokselta on viime päivinä kyselty paljon väestösuojista, niiden sijainneista ja varusteluista. Samaa on kysytty meiltä toimituksesta.

Kerrostaloilla on omia talosuojia kellaritiloissa, lisäksi ympäri kaupunkia löytyy isoja yhteiskalliosuojia. Omakotitaloalueet ovat suojien kannalta kaikkein heikoimmassa asemassa.
Helsingissä on noin 5 500 väestönsuojaa, joissa on yhteensä noin 900 000 suojapaikkaa.
Helsingin suurimmat yleisölle tarkoitetut kallioväestönsuojat sijaitsevat Kampissa, Itä-Pasilassa, Pohjois-Kontulassa ja Kalliossa, joissa suojapaikkoja on vähän yli ja vähän alle 10 000. Myös Koillisesta löytyy kolme kallioväestönsuojaa.

Kiinteistökohtaiset väestönsuojat eli talosuojat ovat Helsingissä suojautumisen perusta, mutta omakotitaloilla ja omakotitaloalueilla ei omia väestönsuojia yleensä ole.
Talo-, yritys- ja laitoskohtaisten väestönsuojien lisäksi on Helsingissä rakennettu kalliosuojia. Helsingissä kalliosuojat jakaantuvat yleisiin ja yhteisväestönsuojiin. Yleiset väestönsuojat ovat Helsingin kaupungin rakennuttamia ja tarkoitettu kaupungissa asuvia, työskenteleviä tai oleskelevia sekä ulkona liikkuvia henkilöitä varten, joita ei voida muuten riittävästi suojata.
Yhteiskäyttöön tarkoitetut kalliosuojat on tarkoitettu suojien rakentamiseen osallistuneiden kiinteistöjen asukkaille ja työntekijöille.
Koillisesta näitä väestönsuojia löytyy seuraavista paikoista: Graniittitien yhteiskalliosuoja, sisäänkäynti Graniittitie 3-5 Kinttupolun puistoalue, Jakomäen yhteiskalliosuoja, sisäänkäynti Jakomäentie 6-8/Jakomäenpolku/Kankaretie 11 B piha, Liusketien yhteiskalliosuoja, sisäänkäynti Liusketie 4, päiväkodin itäpuolinen puistoalue.
Nämä kaikki suojat ovat pelastuslaitoksen ylläpitämiä.

Talosuojien sijainti selviää kiinteistön pelastussuunnitelmasta, jossa pitää olla maininta myös siitä, jos suojaa ei rakennusvelvoitteesta johtuen ei ole. Tarvittaessa asiaa voi tiedustella päivystävältä palotarkastajalta puh. 09-310 31203 arkisin kello 9-11 ja 12-14 ja sähköpostitse kello 9-15 osoitteessa <www.hel.fi/pela/fi/vaestonsuojelu/vaestonsuojelu-helsingissa/palota rkastaja@hel.fi> palotarkastaja@hel.fi.
Mikäli suojautumistarve tulisi, ohjeistavat viranomaiset heitä, joille ei ole osoitettu ennalta väestönsuojapaikkaa. Hätätilanteessa voi aina mennä lähimpään väestönsuojaan, näin ohjeistetaan Helsingin kaupungin sivuilla.
Eläimiä ei saa viedä väestönsuojiin edes poikkeustilanteessa.

Teija Loponen

Väestönsuojat on merkitty kansainvälisellä tunnuksella, joka on sininen kolmio oranssilla taustalla.

Edellinen artikkeliHyvä me
Seuraava artikkeliValokeilassa jatkaa heijastustaan