Kuuluiko hälytyssireenin ääni?

Koillis-Helsingissäkin on lukuisia hälytyssireenejä. Yksi sellainen löytyy Malmin Kirkkopuiston kalliolta. Kuva Teija Loponen

Maanantaina 7.3. klo 12.00 testattiin vuosikymmeniä vanhan käytännön mukaisesti väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta. Testaus toteutetaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina puolilta päivin soittamalla kokeilumerkki.

Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia. Kokeilumerkin kuuleminen ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä.

Kokeilumerkki poikkeaa vaaratilanteesta varoittavasta yleisestä vaaramerkistä, joka on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettava varoitus.

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Vaaratiedote luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarvittaessa näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä sekä teksti-TV:n sivulla 112.

Vaaratiedotteita ei testata joka kuukausi. Vuosittain toistuva säännöllinen kokeilu järjestetään 112-päivänä 11.2. klo 11.20 sekä mahdollisesti erikseen ilmoitettavina aikoina. 

Vaara ohi -merkki on puolestaan minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se ilmoittaa, että uhka tai vaara on ohi.

Kaikki eivät hälytyssireeniä maanantaina välttämättä kuulleet. Helsingin pientalo- ja omakotitaloalueilla on katvealueita, joissa hälytysääni ei kuulu. Lisäksi musiikin kuuntelu, liikenteen meteli ja monenlainen muu melu voi peittää tasaisen kokeilumerkin äänen alleen.

TL

Edellinen artikkeliKoillisen asemien ilmettä parannellaan
Seuraava artikkeliOlympiatunnelmaa Tapanilassa