Kinosten vankina

Lunta on ehtinyt tulla enemmän kuin tarpeeksi tälle talvelle, sitä mieltä ovat etenkin he, jotka joutuvat lumitöitä tekemään. Lumitöihin pääsevät kyllä muutkin kuin pientaloissa asuvat, ainakin jos omistavat auton. Viimeisten viikkojen aikana tienvarsilla on näkynyt isoja lumikinoksia, joiden keskeltä pilkistää vähän kattoa tai sivuikkunaa. Moni auto on niin kinosten vankina, ettei omistaja ole sitä viitsinyt esiin kaivaa. Osa on myös tarkoituksellisesti jätetty pitkäaikaisparkkiin, jos ei autoa talvikaudella käytä. Siinä piilee kuitenkin isoja riskejä. Tarvittaessa auto saatetaan myös hinata pois, jos sen katsotaan haittaavan katujen talvikunnossapitoa.

Ensi viikolla kouluissa vietetään talvilomaviikkoa.

Paikoitellen katujen varsilla on isoja epämääräisiä valleja, joiden takaa autoja on kaivettu liikenteeseen. Noiden vallien taakse on seuraavan pysäköintipaikkaa etsivän vaikea saada  autoaan sujautettua. Lunta saatetaan myös työntää pihoilta kadunvarsiin, vaikka sellainen ei ole sallittua. Monilla asuntokaduilla lumivalleista on ehtinyt kasvaa niin muhkeita, että jalkakäytävästä ei ole enää tietoakaan, eikä ajoradallakaan ole kuin yhden auton levyinen väylä. Kun lumia ei pikkuteiltä ehditä niin nopeasti poistaa, syntyy jalankulkijoille varsin vaarallisia kävelyhetkiä autoja hankeen väistellen. Etenkin kun kaikki pienemmät väylät ovat muhkuraisessa jäässä. Ihmetyttää, miten vanhukset tai lastenvaunuja työntävät pääsevät niillä kulkemaan.

On kinoksista toki iloakin. Lapset ovat pihoilla, päiväkodeissa ja kouluissa rakentaneet innolla lumiukkoja ja lumilinnoja, tosin maanantainen sade raunioitti niitä aika lailla. Talvea on vielä jäljellä, joten lumileikit päässevät jatkumaan ensi viikollakin. Silloin Helsingin kouluissa vietetään talvilomaviikkoa. Ellei talvipuuhiin tarvittavia välineitä itseltä löydy, kannattaa kurkistaa, josko sellainen löytyisi kirjastosta. Niissä kun on kirjastosta riippuen lainattavissa lumikenkiä, suksia, monoja, pulkkia ja erilaisia pelivälineitä. Abeilla puolestaan alkaa lukuloma tulevia ylioppilaskirjoituksia varten.

Edellinen artikkeliMaatullin koulun suunnittelu jatkuu. Uudisrakennus laajenee kaavamuutoksella
Seuraava artikkeliPukinmäen kartano myyntiin