Enemmistö haluaa yhä Malminlentoaseman säilyvän ilmailukäytössä

Valtaosa kyselyyn vastanneista on edelleen sitä mieltä, että lentokoneet kuuluvat Malmin lentokentälle. Kuva Teija Loponen

Kantar Public on tehnyt 28.1.–2.2.2022 mielipidemittauksen Malmin lentoaseman säilyttämisestä ilmailukäytössä. Tuoreiden vastausten perusteella 53 prosenttia helsinkiläisistä haluaa säilyttää Malmin lentoaseman ilmailukäytössä ehdoitta.

Jos asuntorakentamiselle asetetut tarpeet voidaan ratkaista järkevästi muuten, 58 prosenttia helsinkiläisistä säilyttäisi kentän nykyisessä käytössään. Siinä tapauksessa kaikkien puolueiden kannattajista vähemmistö haluaa asuntoja Helsinki-Malmin lentoasemalle. 

Asuntorakentamista kannattavien helsinkiläisten määrä on pysynyt prosentin tarkkuudella ennallaan aiemmista vuosista (23-28%). Kaupungin toimenpiteet ovat kyselyn mukaan selvästi aiheuttaneet ihmisissä epätietoisuutta, ja heitä on nyt 19%, siis kuusi prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 (13%).

Kentän ilmailukäytön kannatus on kuitenkin helsinkiläisten keskuudessa selkeä – 53 ehdoitta ja 58%, mikäli asuntorakentaminen voidaan ratkaista muuten.

-Järkeviä ratkaisuja on löydettävissä, sillä Helsingissä on meneillään alue- ja

täydennysrakentamisprojekteja vuosikymmeniksi eteenpäin. Helsingillä on asuinrakentamiseen varattua rakennusmaata monikymmenkertaisesti Malmin lentoaseman suunnittelualueeseen verrattuna, huomauttaa Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Puolueittain tarkasteltuna jopa 76% Perussuomalaisten, Kokoomuksen, Keskustapuolueen ja Liike nyt:n äänestäjistä kannattaa Malmin ilmailutoiminnan säilyttämistä. SDP:n äänestäjistä 61% on ilmailun kannalla. Vasemmistopuolueiden ja RKP:n kannattajista alle puolet haluaa säilyttää ilmailun.

Malmin lentokentän koko alueella on voimassa vaarantamiskielto rakennusperintölain nojalla tehdyn suojeluesityksen johdosta. Esitys on hallinto-oikeuden käsittelyssä. 

Teija Loponen