Säässä kuin säässä

Talvi on antanut jo tähän mennessä meidän sekä nauttia, että kärsiä.

Hiihtämään, luistelemaan ja pulkkailemaan on päästy ja kauniista lumikuorrutteisista puista ja pensaista on ollut silmille iloa. Mutta on sitä liukastakin riittänyt säätilojen vaihdellessa lämpöasteista pakkasiin. Työmatkatapaturmia sattuu eniten marras-maaliskuun välillä. Suomen tasolla työmatkoilla tapahtuneista jalan ja polkupyörällä sattuneista kaatumisista aiheutuneet lakisääteisen tapaturmavakuutuksen vakuutuskorvaukset ovat vuositasolla 50 miljoonaa euroa. Ei mikään pieni summa.

Paikallisten urheiluseurojen tarjonta ja myös taideharrastukset antavat kivaa piristystä koulun oheen.

Juuri nyt liukastumisonnettomuudet ovat olleet pahimmillaan. Ikävästi samaan aikaan, jolloin koronapandemia työllistää terveydenhoitoalaa yli äärirajojen. Kannattaa siis kaivaa pitopohja- tai nastakengät, taikka irrotettavat liukuesteet esiin liikkeelle lähtiessä. Jos sellaisia ei ole ja jäistä katua on kuljettava, voi hätäapuna vetäistä vanhat villasukat kenkien päälle. Ne jarruttavat mainiosti. Pitäviä kenkiä tarvitsevat myös autolla liikkuvat, sillä yleensä pysäköintialueita ei autojen välistä hiekoiteta. Niinpä auton oven kohdalla sijaitsee suuri vaaranpaikka liukastumiselle. Henkilöautoilun määrä on kasvanut pandemian myötä. Työmatkojen lisäksi nekin matkat kuljetaan autolla, jotka ennen kulki jalkaisin. Ja kun ajoneuvo on omalla pihalla, jää pois myös se kävelymatka, joka aiemmin kertyi julkisen liikenteen pysäkille pääsyyn.

Osa ihmisistä liikkuu yhä ulkona säällä kuin säällä. Sen näkee Vantaanjoen varressa, Siltamäen liikuntapuistossa ja Malmin lentokentän lenkillä, joissa on riittänyt liikkujia huonoillakin säillä.  Onneksi lasten ja nuorten sallitaan jatkaa sisälläkin tapahtuvaa harrastustoimintaansa, joka on tärkeää niin mielelle kuin fysiikalle. Tässäkin lehdessämme on hyviä harrastusvaihtoehtoja lapsille, ellei mukavaa harrastusta ole jo olemassa. Paikallisten urheiluseurojen tarjonta ja myös taideharrastukset antavat kivaa piristystä koulun oheen.

Edellinen artikkeliTapanilassa mitataan ilmanlaatua
Seuraava artikkeliPuistolassa katsastettiin kaavailtuja kerrostalotontteja