Lux Helsinki -valofestivaali loistaa myös Malmilla

Animaatioelokuvat antoivat inspiraation Noisescape-teokselle.

Vuoden pimeintä aikaa valaiseva Lux Helsinki -valofestivaali saapuu Ala-Malmin torille loppiaisen alla.

Valotaiteilija Teemu Määttäsen Noisescape-teos ihailee aaltojen kauneutta ja koostuu aaltoilevasta veistoksesta ja siihen heijastetuista kuvista. Teoksen inspiraationa ovat toimineet Hayao Miyazakin animaatioelokuvat, lomamatkat lämpimissä vesissä sekä luonnon ihmeellisyys. Kuvissa heijastuvat Intian valtameri, Atlantti, Välimeri ja Itämeri. Noisescape-teoksessa aaltoilevien kuvien massa kohtaa aaltoilevan pinnan ja käsin piirretty viiva ohjelmoidun tietokonegrafiikan.
-Teoksissani tutkin tilan, valon, värin ja liikkeen suhteita ja niiden muutoksista syntyviä assosiaatioita. Haluan luoda teoksia, joiden parissa tätä ihmettelyä ja havainnointia voi jakaa muiden kanssa, kertoo Määttänen.
Teemu Määttänen on tehnyt projisointeihin perustuvia installaatiota gallerioihin ja valofestivaaleille sekä työskennellyt mediasuunnittelijana, lavastajana ja valosuunnittelijana tanssi- ja teatteriproduktioissa vuodesta 2006.

Hänen valoteoksensa Noste oli viime vuodenvaihteessa osana Lontoon Southbank Centren Winter Light -tapahtumaa.

Tällöin Määttänen totesi, että toivoisi valotaiteen olevan osana luomassa kaupunkiympäristöä, jossa valon käyttö olisi hallitumpaa. Hän toivoisi, että olisi enemmän pysyviä valotaideteoksia, jotka olisivat dialogissa muun ympäristön kanssa.
TL

  • Valoteos Noisescape on koettavissa festivaali-iltaisin 5.–9.1. kello 17-22 Malmitalon edustalla. Vapaa pääsy.
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeliMalmilla kaupungin järjestämä ilotulitus