Viikin lukion Jessica Laamanen voitti Oikeusguru-kilpailun

Jessica Laamanen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun lukiosta voitti Suomen Lakimiesliiton ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL:n järjestämän Oikeusguru -kilpailun. Palkinnoksi hän sai oikeustieteen opiskelupaikan.

Oikeusgurun titteliä tavoitteli noin 250 lukiolaista. Toiseksi tuli Jutta Jokisilta Töölön yhteiskoulun lukiosta ja kolmanneksi Tommi Lehtihuhta Raision lukiosta. Kaksi parasta saivat oikeustieteen opiskelupaikat: Toinen paikoista on Lapin yliopistossa ja toinen Itä-Suomen yliopistossa.

Opiskelupaikkojen lisäksi Jessica sai Lakimiesliiton 1 000 euron stipendin ja toiseksi tullut Jutta 500 euron stipendin. Kolmanneksi sijoittunut Tommi sai 250 euron stipendin. Tämän lisäksi he saivat Alma Talentin sponsoroimana Suomen Laki 2021 -teokset.

Lisäksi kaikki kahdeksan finalistia palkittiin Lakimiesliiton tarjoamilla lahjakorteilla.

Kilpailun kahdeksan finalistia valittiin aiemmin syksyllä järjestetyn sähköisen alkukilpailun perusteella. Alkukilpailuun osallistui oppilaita 69 lukiosta ympäri maata. Finaali kisattiin koronatilanteen vuoksi etäyhteyksin.

Lukiolaisten lakitiedon osaamista mitattiin finaalissa kirjallisella kokeella, jossa he vastasivat laajaan yhdenvertaisuutta käsittelevään aineistopohjaiseen tehtävään. Suullisessa kokeessa arvioitiin finalistien argumentaatiotaitoja, siinä aiheena oli kansalaistottelemattomuus.

Oikeusguru -tietokilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

Suomen Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna kertoi palkintojenjakotilaisuudessa, että kilpailulla halutaan korostaa lakitiedon opetuksen merkitystä lukiovaiheessa.

– On tärkeää, että lukiolaiset saavat lukio-opetusta täydentävän kuvan siitä, minkälaista oikeustieteen opiskelu on. Oikeustiede on kiinnostavaa ongelmanratkaisua, mutta myös esimerkiksi suullista esiintymistaitoa tarvitaan. Tämän vuoksi kilpailun finaalissakin on suullinen osuus, Linna totesi.

– Kilpailulla halutaan myös kannustaa kaikkia nuoria kotitaustaan ja asuinpaikkaan katsomatta pyrkimään oikeustieteelliseen opiskelemaan, jos ala tuntuu kiinnostavalta. Kaikki ovat yhtä tervetulleita oikeustieteellisiin tiedekuntiin, hän korosti.

Lukioyhteistyön tärkeyden lisäksi Lakimiesliitossa halutaan kilpailun myötä tuoda esiin myös se, että oikeustieteen riittävistä opetus- ja tutkimusresursseista tulee pitää huolta.

Teija Loponen