Hyvää Joulua!

Eilen oli vuoden lyhyin ja sen myötä pimein päivä. Aamulla päiväkoteihin, kouluihin ja töihin mennessä on varsin pimeää. Samoin kotimatkalla, kun lunta ei ole. Valoa tuovat vain katulamput ja nekin monissa kohdin aika niukasti. Heijastimet ovat nyt kova sana. Ilman heijastinta on etenkin tummiin pukeutuneen ihmisen havaitseminen todella vaikeaa. Heijastimet ovat tarpeen myös lastenvaunuissa ja rattaissa, sillä niiden huomaaminen on yhtä hankalaa kuin ilman heijastinta liikkuvan ihmisen tai koiran.  Heijastimet esiin siis, niitä ei koskaan voi olla liikaa.

Jouluun on enää pari päivää aikaa. Vielä ehtii silti käydä iltalenkillä tipauttamassa joulukortteja lähellä asuvien tuttujen postilaatikoihin sekä leipoa pipareita tai kuivakakkuja itselle tai lahjaksi. Ja jos joulukortit jäivät lähettämättä, voi soitella ystävät ja sukulaiset läpi, kuunnella heidän kuulumisensa ja toivotella hyvää joulua. Joulu on monelle hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Mutta on paljon heitäkin, joille jokainen päivä on hiljainen ja rauhallinen, liiankin, kun kukaan ei soita tai käy. Juuri heille kiireetön puhelu voi olla suuri lahja, jouluviikon ihanin tapahtuma.

Joulumieli syntyy monin tavoin. Koristeista, joulun tuoksuista, musiikista. Joulukortit ja joulukukat ovat monille tärkeitä joulun elementtejä. Joulukuusi kuuluu sekin suomalaiseen jouluun. Eräs lukijamme kävi toimituksessa ihmettelemässä, miten kummassa kaupunki ja paikalliset yrittäjät eivät saa joulukuusia aikaiseksi kummallekaan Malmin torille. Pienemmissäkin ostoskeskuksissa sellainen ulkona on. Joulukuusen hinta on kohtuullinen, eivätkä sähköt valoihinkaan maltaita maksa. Torien joulukuusista olisi iloa heillekin, jotka eivät kotiinsa kuusta voi hankkia.

Tämä on nyt toinen joulu, jota Covid-19 varjostaa. Viime jouluna ikäihmisten kohtaamista välteltiin, koska rokotuksia ei oltu vielä saatu. Niinpä entistä useampi vietti joulun yksin. Tänä jouluna osalla on jo kolmekin rokotusta. Silti suositellaan pohtimaan, kuinka suurella joukolla joulua viettää uusien virusmuunnosten vuoksi. Joulu on monille nimenomaan perhejuhla, jossa kokoonnutaan lähisuvun kesken yhteisen pöydän ääreen syömään ja rupattelemaan. Näitä yhdessäolon hetkiä on harvoin tarjolla ja siksi odotukset ovat korkella joulun aikaan. Toivotamme kaikille onnellista ja turvallista joulua!

Edellinen artikkeliKansanäänestys jää järjestämättä
Seuraava artikkeliEräviikinkien joukkueet joulutauolle hyvillä mielin