Joulusirkus sekä Pessi ja Illusia

Taidekoulujen oppilaat pääsevät vihdoin liveyleisön eteen huomisesta lähtien. Pessi ja Illusia on kaikkien taidekoulun taiteen alojen yhteistyötä.

Pukinmäen taidekoulut tuo 16.–19.12. Malmisaliin Yrjö Kokon sadun pohjalta tehdyn Pessi ja Illusia -esityksen sekä viisi upeaa joulusirkusshow’ta. Joulusirkusshow-esitysten inspiraationa ovat olleet Pähkinänsärkijäbaletin teemat. Esitykset nähdään teemoista Uni, Taika, Jouluyö, Säihke ja Talvimetsä, joissa esiintyvät Pukinmäen sirkus- ja tanssikoulun eri ikäiset oppilaat.

-Siitä on nyt kaksi vuotta, kun esiinnyimme viimeksi Malmisalissa yleisön edessä. Lapsilla ja nuorille on ollut kova polte lavalle. Onneksi esitykset päästään nyt vihdoin toteuttamaan, iloitsee taidekoulun rehtori Anu Myllyniemi.

Myllyniemi on myös ohjannut Malmitalolla nähtävän Pessi ja Illusia -esityksen. Pessin ja Illusian tarina sai alkunsa jatkosodan aikana rintamalla, kun Kokko laati lapsilleen joululehteä. Aika ei ole himmentänyt tarinan tenhoa ja sanomaa, päinvastoin.

-Satu on ajankohtaisempi kuin koskaan. Taidekoulujen oppilaat ovat ottaneet sen upeasti omakseen, kertoo Myllyniemi.

Esityksen valmistamiseen ovat osallistuneet kaikki taidekoulujen taiteen alat. Tällä kertaa myös esityksen musiikki toteutetaan livenä. Pianonsoiton opettaja Hanna Paatelma ja rumpali Jussi Miettola ovat harjoituttaneet oppilaansa Pihla Miettolan ja Julius Jormanaisen soittamaan esitykseen sopivia tunnelmia livetilanteessa.

Illusiaa esittävä taidekoulun oppilas Aina-Ilona Hietanen on innoissaan tulevista esityksistä.

-En malta odottaa ensi-iltaa, kun meillä on puvut ja kaikki.

Teatterin lisäksi Hietanen harrastaa myös sirkusta ja esittää esityksessä rengastrapetsinumeron.

-Parasta esitysten tekemisessä on kuitenkin yhteisöllisyys ja ryhmähenki, ja se, että saa olla mikä vaan tai mitä vaan.

Myös Pessi-peikkoa esittävä Jenny Haapajärvi pitää teatterin tekemisestä ja esityksen harjoittelemisesta:

-Teatterissa voit olla mitä vaan ja teatteriharjoituksiin tullessa kaikki huolet katoavat ja sitä siirtyy tavallaan toiseen maailmaan. Tässä tapauksessa metsän ja eläinten valtakuntaan, toteaa Haapajärvi, joka on myös vaikuttunut sadun sanomasta.

-Pessi ja Illusia tarinana on ihan mahtava. Rakastan, miten on otettu huomioon luonnon mahti ja se mitä ihminen tekee kaikelle sille kauneudelle, jota ei itse huomaa.

Myös sirkuskoulun oppilaat ovat kaivanneet estradille. Sirkuskoulun syventävän tason oppilas Aino Tirkkonen esittää Malmitalolla näytteen keväällä 2022 valmistuvasta lopputyöesityksestään. Tirkkosen välineenä on cloudswingn, joka on noin 20–30 millimetriä paksu pehmeä kahteen ilmapisteeseen kiinnitetty köysi. Välineen varassa tehdään erilaisia staattisia asentoja ja näyttäviä pudotuksia.

Lopputyönumeron suunnittelu lähti liikkeelle viime keväänä, kun sirkuskoululle hankittiin toinen cloudswing.

-Päädyin sitten kokeilemaan kahta cloudswingiä ja huomasin, että niillä pystyy tekemään mielenkiintoisia muotoja ja pudotuksia ihan eri tavalla kuin yhdellä, Tirkkonen kertoo.

Taidekoulujen oppilaana kuusi vuotta ollut Maija Haapsaari odottaa myös esityksiä, vaikka esiintyminen aina vähän jännittääkin. Hän kertoo, että esiintyi Malmisalissa viimeksi keväällä, jolloin esitykset videoitiin.

-En edes muista, milloin esiinnyimme viimeksi liveyleisölle.

Maija esittää Malmitalolla paritrapetsinumeron yhdessä Anni Virtasen kanssa.

Trapetsi- ja cloudswingnumeroiden lisäksi sirkusesityksissä tullaan näkemään muun muassa vertikaalikangasta, cyr-rengasta, ryhmäakrobatiaa, pyramideja, käsilläseisontaa, vanteita ja klovneriaa. Luvassa on monipuolinen kattaus sirkuksen lumoa ja säihkettä. Sirkusesitysten ohjauksesta vastaavat taidekoulujen sirkusopettajat Susanna Keski-Kohtamäki, Kukka Eklund, Inari Pölkki, Jilka Repo ja Kaito Takayama. Kaikki Malmitalolla nähtävät esitykset toteutetaan terveysturvallisesti ja kaikilta yli 16-vuotiailta katsojilta edellytetään koronapassia.

Teija Loponen