Pihlajamäen kirkosta luovutaan, Jakomäen kirkko puretaan

Pihlajamäen kirkosta tullaan todennäköisesti joidenkin vuosien kuluttua luopumaan.

Helsingin seurakuntayhtymä on arvioinut, että talousnäkymien vuoksi noin neljäsosasta kiinteistöjä on luovuttava. Koillis-Helsingissä se merkitsee, että Pihlajamäen kirkosta todennäköisesti luovutaan muutamien vuosien kuluttua. Samaten Jakomäki jää jatkossa ilman kirkkoa, mutta saanee tilalle seurakuntatiloja.

Helsingin seurakuntayhtymän luottamushenkilöistä ja työntekijöistä koostuva työryhmä on perehtynyt kiinteistötilanteeseen ja tehnyt ratkaisuehdotuksensa.  

Luopumissuunnitelmassa tarkastellaan Helsinkiä kokonaisuutena, ja siinä on otettu huomioon tarve, sijainti, liikenneväylät, julkisen liikenteen reitit, tilojen kunto, muunneltavuus, investointitarpeet ja kaupunkikuvallinen arvo. 

Työryhmän jäsenen ja Malmin seurakunnan luottamushenkilönä toimivan Esa Ahosen mukaan mikään kriteereistä ei yksin ratkaise, vaan kokonaisuus.  

Pihlajamäen kirkko mainitaan työryhmän valmisteluissa mahdollisesti luovuttavana kirkkona.

-Asiasta ei ole tehty päätöstä, mutta realismia on, että mittavan remontin vaativaa kirkkoa tuskin remontoidaan. Todennäköinen välimuoto on se, että kirkko päätetään pitää niin kauan, kuin siellä voidaan toimia ilman massiivia remontteja. Tiloja ylläpidetään, mutta niihin ei investoida enää miljoonia euroa, toteaa Ahonen.

Vt. kirkkoherra Kaisa Heininen kertoo, että hänelle ei ole kysymyksiä tullut kirkollisten tilojen lakkauttamiseen liittyen kuin yksi Pihlajamäkeen liittyen.

-Päätöksiähän ei ole vielä tehty, mutta Pihlajamäen kirkko vaatisi mittavat remontit, joihin ei voida investoida. Heti ei Pihlajamäen kirkosta kuitenkaan olla luopumassa, sillä sitä tarvitaan Malmin kirkon peruskorjauksen aikana. ihan varovaisesti arvioisin, että kyllä se muutaman vuoden vielä käytössä on, ehkä jopa viitisen vuotta, toteaa Heininen.

Pihlajamäessä tehdään ensi vuoden aikana pieniä korjauksia, kuten parannetaan tilojen tuuletusta.

Jakomäen kirkko puolestaan on ollut kosteusvaurioiden vuoksi käyttökiellossa jo pitkään ja se tultaneen purkamaan.

-Ajatuksena on kaavamuutos, jonka myötä kirkko purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin asuinrakennus, joka pohjakerroksessa olisi tilaa seurakunnan toiminnalle. Jakomäessä ei oikein ole keskustassa sopivaa tilaa vuokralle, meillä on ollut siellä soppakirkkoja ulkosalla, talojen kerhohuoneissa kerhotoimintaa ja jotain toimintaa Jakomäen sydämessä, mutta lisätilaa on etsitty koko ajan., kertoo vt. kirkkoherra Kaisa Heininen.

Tapulikaupungin ja Siltamäen seurakuntakodeista tehtiin luopumispäätös jo aiemmin, mutta ne ovat saaneet jatkoaikaa, koska korvaavaa tilaa ei ole vielä löytynyt.

-Siltamäen osalta seuraamme, miten Siltamäen ostoskeskuksen kohtalo etenee. Siellä seurakuntayhtymä ei omista tonttia, vain rakennuksen, huomauttaa Malmin seurakunnan tuleva kirkkoherra, nykyinen hallintopastori Elina Perttilä.

Hän lisää, että Tapulin ja Siltamäen tiloista joudutaan kulujen karsimiseksi luopumaan, mutta jos sopivia yhteiskäyttötiloja löytyy, niin seurakunnan toimintaa toki näilläkin alueilla jatketaan.

Malmin kirkko on ison peruskorjauksen edessä.

-Sinne on tulossa noin 10 miljoonan euron peruskorjaus. Seiniä ei siirrellä, mutta muuten käydään kyllä kaikki läpi. Peruskorjaussuunnitelma on tehty ja kilpailutukset toteutetaan ensi vuonna. Itse remontti alkanee huhtikuussa 2023 ja kestää puolitoista vuotta eli joulukuulle 2024, tietää vt. kirkkoherra Heininen kertoa.

Myös Tapanilan kirkkoa tullaan hänen mukaansa remontoimaan.

Malmin kirkkoherranviraston rakennus puolestaan nököttää tyhjillään, se on suojeltu, mutta vaatisi niin kalliit remontit, että siihen ei seurakuntayhtymässä nähdä mahdollisuuksia.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPukinmäessä kaavamuutoksia
Seuraava artikkeliHontai Judolle pronssia Vantaalta ja Orimattilasta