Tapahtumia vai ei

Viime viikonloppuna juhlinnan kohteena olivat isät, tulevana lauantaina vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Sekin on liputuspäivä, mutta juuri muuta yhteistä ei näillä päivillä olekaan. Moni ei edes kalenterista huomaa koko teemapäivää tai ainakaan noteeraa sitä mitenkään. Kuitenkin jo pitkään jyllännyt pandemia on koskettanut erityisen kipeästi juuri lapsia ja heidän oikeuksiaan. Koululaiset ovat joutuneet jäämään etäopiskelemaan kotiin ilman apua oppimisongelmiinsa, tiukentunut talous on vienyt kouluilta oppilashuoltohenkilökuntaa, eikä edes terveydenhoitajia koulupsykologeista puhumattakaan ole nuorille tarjolla.

Joissakin perheissä lasten mahdollisuus saada lämmin ateria päivittäin ei onnistunut etäopetuksen aikana. Silloin moni myös koki syrjäytyvänsä, kun harrastuksiin ei päässyt, eikä ehkä kavereita voinut muutenkaan tavata. Nyt tilanne on ollut rauhoittunut. Lapset ovat taas kouluissa kavereiden kanssa ja syksystä lähtien ovat kouluissa pyörineet myös erilaiset maksuttomat kerhot koulupäivien jälkeen. Niillä on haluttu mahdollistaa se, että kaikki voisivat harrastaa jotakin. Tuo tekemisen ja tapaamisten tarve näkyi selvästi myös lauantaina Puxun rasteilla, joissa väkeä kävi myös naapurikaupunginosista. Ihmisillä oli halu päästä tapahtumiin.

Seuraavat viikot näyttävät, miten tänä vuonna käy joulukonserteille ja muille tapahtumille. Joudutaanko rajoituksia taas lisäämään ja sen vuoksi tapahtumia kannattamattomina peruuttamaan. Voidaanko joulumyyjäiset ja elävät adventtikalenterit toteuttaa, entäpä koulujen ja seurojen joulujuhlat? Moni tapahtumia kaipaava toivoo, että ratkaisuna nähtäisiin koronapassipakko, eli rokotetuille sallittaisiin erilaisiin joukkotapahtumiin osallistuminen. Nyt vain seuraillaan miten tartuntatilanne etenee ja millaisia rajoituksia asetetaan. Ehkäpä kaikki suunniteltu voidaan sittenkin toteuttaa.

Ihmisten tarve päästä harrastamaan ja tapaamaan muita on näkynyt selvästi.