Malmia kehitetään monipuolisesti

Uusi Kaupunki -kollektiivi on ideoinut ulkotiloille uutta käyttöä, joka tukisi Malmin monipuolista yrittäjyyttä ja kansainvälistä ilmapiiriä. Havainnekuva: Uusi Kaupunki -kollektiivi Oy

Loistavien liikenneyhteyksien varrella oleva Malmi on yksi kolmesta kaupunkiuudistuksen pilottikohteista. Malmin ohella Malminkartano-Kannelmäki sekä Mellunkylä ovat alueita, joilla tullaan lähivuosina kunnostamaan vanhaa sekä rakentamaan uutta.

Viime vuonna käynnistyneen kaupunkiuudistuksen tavoite on lisätä nykyisten asukkaiden tyytyväisyyttä ja turvallisuuden tunnetta kotikulmillaan sekä monipuolistaa asuntotarjontaa alueen omaleimaisuutta arvostaen.

Kyseessä on iso rakenteellinen muutos. Kaupunkiuudistus on kaupungin eri toimialat yhdistävä uudenlainen tapa kehittää alueita. Tavoitteena on, että lähitulevaisuudessa Malmi on entistä viihtyisämpi asuinalue niin sen nykyisille kuin tuleville asukkaille.

Tavoitteen toteuttamisessa ovat mukana kaikki kaupungin toimialat kulttuuritoimesta sosiaali- ja terveystoimeen.

-Kaupunki on erittäin sitoutunut kehittämään kaupunkiuudistusalueita. Pilottialueiden rakennettu ympäristö alkaa olla sen ikäistä, että on hyvä hetki peruskorjata ja parantaa viihtyisyyttä, toteaa kaupunkiuudistusta koordinoiva erityissuunnittelija Elina Eskelä.

Kesän ajan Ylä-Malmin toria piristi vehreä kaupunkikeidas. Se ja Ala-Malmin suihkualtaan peruskorjaus sekä ensi vuonna käynnistyvä Filpuksenpuiston uudistus ovat Eskelän mukaan esimerkkejä siitä, miten Malmi tulee muuttumaan kaupunkiuudistuksen myötä.

Malmista kehittyy entistä vahvemmin koillisen Helsingin keskus. Alueen kaupunkiuudistuksen projektinjohtaja Kimmo Kuisma uskoo, että Malmi on valmis ottamaan seuraavan loikan Helsingin kasvun kirittämänä, onhan alueella jo nyt runsaasti työpaikkoja ja loistavat liikenneyhteydet.

-Malmilla kaupunkiuudistukselle on asetettu selkeä lukumäärällinen tavoite, eli uusia asuntoja rakennetaan 30 prosenttia lisää vuoteen 2035 mennessä. Tämä tarkoittaa noin 2200 uuden asunnon rakentamista.

Monipuolisempi asuntokanta tulee tarjoamaan enemmän vaihtoehtoja asumiseen. Lisäksi alueen jo ennestään hyvät palvelut vahvistuvat muun muassa uimahallin tulevan laajennuksen sekä Malmin uuden terveys- ja hyvinvointikeskuksen myötä.

Muutoksia tapahtuu etenkin asemanseudulla, jossa ensimmäinen näkyvä uudistus on Vanhan Helsingintien varrelle parhaillaan kohoava korkea hotelli- ja asuinrakennus.

Malmin aseman ympäristöä kehitetään asukkaiden kanssa yhdessä laadittuun “Malmi-visioon” perustuvien suunnitteluperiaatteiden pohjalta. Kuisma on tyytyväinen, että aluetta ovat kehittämässä yhdessä niin asukkaat, yhteisöt, yritykset kuin kiinteistönomistajatkin.

Jotta kaupunkiuudistus tuottaisi parhaat mahdolliset tulokset, toivotaan asukkaiden edelleenkin kertovan, missä ja millaisia parannuksia kaivataan. Ehdotuksia ja toiveita voi jättää kaupungin palautejärjestelmään, josta ne ohjataan oikeille tahoille.

Kaupunkiuudistuksen etenemisestä tiedotetaan sivustolla https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/malmi sekä palautekanavana toimii hel.fi/palaute.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliJakomäen sydän, Kankarepuiston peruskoulu täytti vuoden
Seuraava artikkeliLenni Uro selätti mestareita Finnish Judo Openissa