Talvikauden pyöräreittejä Malmille ja Viikkiin

Lähestyvällä talvikaudella 2021-2022 tehostetun talvihoidon verkosto tulee kattamaan noin 75 km pyöräväyliä Lauttasaaresta Vuosaareen ja Malmilta keskustaan. Talvikaudelle 2021-2022 uusia reittejä tulee muun muassa Itäkeskuksen ja Mellunmäen sekä Pasilan ja Viikin välille.

Harjasuolauksella reiteistä hoidetaan 47 km ja tehostetulla aurauksella 28 km. Harjasuolatuilla reiteillä lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan.

Tehostetun aurauksen reitit pidetään alkutalvena hiekattomina ja satunnainen liukkaus torjutaan suolalla. Talviolosuhteissa siirrytään perinteiseen talvihoitoon, jota tehdään tehostetusti. 
Tehostetun talvihoidon reitit palvelevat myös kävelijöitä, sillä ne ovat pääosin yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräväyliä. Lisäksi tarvittaessa myös viereisen jalkakäytävän talvihoitoa tehostetaan.

Parhaillaan aloitellaan talviagenttitoimintaa, joka on Helsingin kaupungin, Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) ja Navico Oy:n yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti. Siihen  etsitään mukaan arkimatkansa pyöräileviä  helsinkiläisiä, jotka pääsevät kertomaan kokemuksistaan pyöräliikenteen reittien talvikunnossapidosta. Mukaan toivotaan noin 100 agentin joukkoa. 

Agentit antavat palautetta pyöräteiden kunnosta viikoittain, ja se toimitetaan kootusti kaupungin kunnossapidolle ja urakoitsijoille.
-Talviagenttitoiminnan avulla pystymme seuraamaan, vastaavatko tehostetun talvihoidon reiteille asetetut laatuvaatimukset ja palvelutaso käyttäjäkokemusta. Palautteen avulla voimme kehittää toimintatapoja talven aikana sekä löytää uusia näkökulmia laatuvaatimuksiin tulevaisuudessa, toteaa projektipäällikkö Antti Takkunen Helsingin kaupungilta.

Viime talvena lunta tuli poikkeuksellisen paljon kerralla, ja palautteen perusteella erityisesti lumen poiskuljetuksen nopeudessa ja kadun eri osien aurausten ajoituksessa oli kehitettävää.  Myös paljon onnistuneita suorituksia nähtiin, ja palautteen avulla kunnossapito sai paremman kokonaiskuvan eri sääoloissa tehtyjen ratkaisujen toimivuudesta.

Yleisenä haasteena koettiin pääsy tehostetun talvihoidon verkostolle, sillä sen ulkopuolisten väylien kunto vaihteli enemmän.

Talviagenttien tehtävistä voi lukea tarkemmin ja ilmoittautua mukaan Hepon verkkosivujen kautta: https://hepo.fi/talviagentit/ .

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan Terveystie halloweenin vallassa
Seuraava artikkeliKoillisessa useita Aarteeni Helsingissä -kohteita