Yhteistyössä on voimaa – ruokahävikki vähemmäksi

Uutisten mukaan syömäkelpoisesta ruuasta menee nykyään jopa 10-15% hukkaan. Se tarkoittaa noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Lisäksi arvioidaan, että hävikkiruuan merkitys on 8 % kaikista kasvihuonepäästöistä. Ei siis ole turha juttu, miten ruokaa käytetään. Stadin safka toimii tarmokkaasti hävikkiruuan vähentämiseksi.

Stadin safka on hävikkiruokaterminaali, joka sijoitettiin Tapulikaupunkiin Maatullinaukio 10:een K-marketilta vapautuneisiin tiloihin. Sitä hallinnoivat Helsingin kaupunki ja Helsingin seurakuntayhtymä yhteistyössä.

Runsas vuosi sitten alkoi tilan remontti ja Stadin safka – toiminta käynnistyi asteittain vuoden 2020 lopulla ja laajeni nykyiseen muotoonsa tämän vuoden alussa. Toiminnan johtajana on Anni Heinälä ja asiakasvastaavana toimii Katja Lehtola.

Mutta ”ei ihminen elä ainoastaan leivästä…”, joten ei Stadin safkakaan ole pelkästään hävikkiruuan käsittelijä. Sen perimmäisenä tavoitteena on lisätä helsinkiläisten hyvinvointia, tukea ihmisten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, tarjota tukea ja ohjausta ongelmien ratkaisuun, kohdata ihmisiä vastavuoroisesti ja välittäen ja rakentaa yhteistyöverkostoja.

Hävikkiruokaa hyödyntämällä ja logistiikkaa tehostamalla vähennetään hiilijalanjälkeä, mutta hävikkiruuan vastaanotto, lajittelu ja jakelu ovat myös välineitä ihmiskeskeisiin tavoitteisiin.

Stadin safka ottaa vastaa hävikkiruokaa, jota saadaan kaupoista, tukuista, elintarviketehtaista, ravintoloista ja tuottajilta. Se tuodaan terminaaliin, jossa ruoka lajitellaan, varastoidaan ja pakataan kuljetuksia varten. Ruoka toimitetaan sitten käyttöä ja jakamista varten eri puolille kaupunkia.

Seurakunnat ja yhdistykset käyttävät hävikkiruoka-aineita ruuan valmistuksessa, osa ruokatarvikkeista jaetaan tarvitseville. Esimerkiksi Tapulin seurakuntakoti jakaa leivän ohella ruokakasseja, joiden sisältö saadaan Stadin safkan kautta. Tapulin uuden asukastilan kahvitarvikkeet saadaan niinikään Stadin safkasta.

Kuka tahansa voi syödä eettisesti hävikkiruuasta tehtyjä annoksia Waste & Feast -ravintoloissa, eikä hinta rasita kukkaroa. Malmin Waste & Feast ruokala löytyy osoitteesta Pekanraitti 16.

Yhteistyöverkostot ulottuvat kunnan, seurakunnan ja kolmannen sektorin toimijoiden lisäksi työvoimaviranomaisiin. Stadin safka työllistää työttömiä helsinkiläisiä varastotyöhön ja autonkuljettajiksi muun muassa palkkatuella ja työkokeilun kautta.

Stadin safka on tämän ajan toimija, joka näyttää suuntaa yhteistyöhön ja hävikkiruuan vähentämiseen. Sen toiminta on eettisesti kestävällä ja ihmiskeskeisellä perustalla, se tekee ilmastoystävällistä työtä vähentäessään hävikkiruuan hiilijalanjälkeä, se solmii yhteistyösuhteita, rakentaa yhteistyöverkostoja, kohtaa ihmisiä kunnioittavasti ja edistää vastavuoroisuutta. Lisäksi se välittää apua tarvitseville, sen työntekijät kuulevat ja toimivat. Hävikkiruoka ja sen jakelu on väline, ihmisten kohtaaminen pääasia.

Irma Kiikkala

Edellinen artikkeliOmaStadi äänestys päättyy huomenna
Seuraava artikkeliEeva-Liisa Manner juhlinnan aiheena