Pihlajamäen ostoskeskus menetti toisen puolensa

Pihlis-ostari-purettu
Tilanne 30.9.2021 Kuva Jani Jakonen

-Sinne meni, potslojo. Tämä kommentti Facebookin Pihlajamäki-ryhmässä kuvasti hyvin Pihlajamäen ostoskeskusrakennuksen purkamisen viimeisiä vaiheita viime viikolla.

Monet asukkaat seurasivat Pihlajamäen uudemman puolen purkamisen eri vaiheita koko syyskuun ajan. Kun purku-urakka eteni loppusuoralle rakennuksen luoteispäätyyn ja sekin revittiin alas näyttävässä operaatiossa, oli aika todeta: siinä se nyt oli.

Pihlajamäessä on siis purettu kahdesta rakennuksesta koostuvan ostoskeskuksen vuonna 1970 valmistunut rakennus. Tontin puhdistustöiden jälkeen alkaa uuden liikerakennuksen rakentaminen.

Pihlajamäen ostoskeskuksen vanhempi puoli, vuonna 1963 valmistunut rakennus on suojeltu ja se säilyy.

Ostoskeskusrakennuksen purkaminen kiinnosti Pihlajamäen nykyisiä ja entisiä asukkaita laajasti. Ohikulkijat pysähtyivät kuvaamaan purkutyömaata. Valokuvia ja videoita julkaistiin sosiaalisessa mediassa.

Erityisen paljon huomiota purkaminen sai luonnollisesti Pihlajamäen omassa julkisessa Facebook-ryhmässä. Jotkut Pihlajamäessä aikoinaan asuneet harmittelivat, kun eivät käyneet vielä tekemässä jäähyväiskierrosta ostarilla. Purkaminen noteerattiin myös lähes 20 000 jäsenen Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä.

Puretussa rakennuksessa toimi viime aikoina lähinnä vain ravintoloita ja kirpputori. Takavuosina rakennuksessa sijaitsi muun muassa Pihlajamäen kirjasto, Helsingin kaupungin toimintakeskus Meripihka, K-kauppa ja sen jälkeen halpakauppaketju Cassa.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten rakennuksessa oli jopa Nordean pankkikonttori.

Harva tietää tai muistaa, että Pihlajamäen ostoskeskuksen uudemman puolen eli laajennuksen suunnitteli sama arkkitehti, joka oli mukana suunnittelemassa Kampin kuuluisaa Autotaloa 1950-luvulla. Kyseessä on arkkitehti Eino Tuompo (1917-2012).

Jani Jakonen

Edellinen artikkeliMalmilaisten olohuone toiminut jo 20 vuotta
Seuraava artikkeliZaki Azedani kiertää ja kuvaa kaikki 85 kaupunginosaa