Oikeus ja velvollisuus

Maanantaina vietettiin kansainvälistä tyttöjen oikeuksien päivää. Suomessa tyttöjen asema on hyvä, jos verrataan moniin muihin maihin, mutta parannettavaa riittää silti. Tyttöjen odotetaan yhä käyttäytyvän esimerkiksi koulussa poikia rauhallisemmin ja menestyvän paremmin. Tytöiltä saatetaan odottaa poikia enemmän kotitöiden tekoa tai pienten sisarusten vahtimista. Lisäksi tyttöjä painavat poikia enemmän ulkonäköpaineet ja toisinaan jo varsin nuorena alkava seksuaalinen ahdistelu.

Niin tytöillä kuin pojilla on oikeus olla lapsia, iloisia, onnellisia ja vilpittömiä. Liian aikaisin alkavat velvollisuudet ja pärjäämisvaatimukset voivat viedä lapsen elämästä ilon. Meidän aikuisten tehtävä on taata jokaiselle onnellinen lapsuus, aivan samoin kuin huolehtia vaikkapa liikenneturvallisuudesta. Etenkin pieniltä koululaisilta alkaa jo herpaantua se tarkkaavainen liikenteen seuranta, jota koulun alkaessa heille painotettiin. Me aikuiset emme saa herpaantua. Pimeiden iltojen ja kohta pimeiden aamujenkin vuoksi on autoilijoiden syytä olla liikenteessä tarkkana. Ja vanhempien varustaa lapsensa heijastimilla, niin että pimeällä tiellä varmasti erottuu. Meillä kun täällä Koillisessa on yhä teitä, joilla ei ole erillistä jalkakäytävää.

Ihmiset pitävät usein tarkkaa huolta oikeuksistaan, mutta viittaavat kintaalla asioille, joita voisi pitää jokaisen velvollisuuksina. Esimerkiksi roskaamiseen suhtaudutaan turhan välinpitämättömästi. Kenelläkään ei ole oikeutta sotkea ympäristöä. Onkin äärettömän hienoa, että Malmin seudulla on jo pitkään kiertänyt vapaaehtoisten roskienkerääjien ryhmä. Samoin jotkut ovat innostuneet puistokummeiksi, pitämään lähipuistonsa tai metsikkönsä siistinä. Yhteisen edun vaaliminen on hienoa. Upeaa on myös oikeus lausua mielipiteensä ja äänestää. Äänestämiseen on taas mahdollisuus, kun OmaStadin hankkeista valikoidaan toteutettavat asiat. Ehdotuksia löytyy jokaisen kotikulmilta.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliLeikkipuisto Linnunradan navettapalo yhdisti asukkaat
Seuraava artikkeliHauskaa liikuntaa luontoelämyspolulla