Malmilaisten olohuone toiminut jo 20 vuotta

Asukastalo-20-v
Valokuvanäyttelyn tauluja on ympäri tiloja, kuten tässä olohuoneen ikkunassa. Kuva Teija Loponen

Malmin toimintakeskus, eli nykyään viralliselta nimeltään Stadin asukastalo Malmi, on toiminut monen Malmin seudun eläkeläisen ja työttömän tukikohtana jo kaksi vuosikymmentä. Nyt toimintaa ollaan jälleen käynnistämässä pandemiasulun jälkeen.

Asukastalon juhlaviikolla seiniä kiersivät valokuvat erilaisista tapahtumista ja retkistä 20 vuoden varrelta. Kuvia oli jopa ulkomaanmatkasta, jolla täällä esivalmistellut ruoat itse valmistettiin puistoissa tai jopa hautausmaan parkkipaikalla, joku muistelee.

Retkiä on Malmilta käsin tehty paljon, on käyty teattereissa, oopperassa, erilaisissa luontokohteissa ja monilla tutustumiskäynneillä.

-Nykyään ompelimo on tosi suosittu, siellä on ompelija ohjaamassa ja auttamassa. Myös olohuone, eli seurustelu- ja pelihuone on monille se mieluisin paikka, tietää sosiaaliohjaaja Susanna Johansson kertoa.

Johanssonin mukaan etenkin mielenterveyskuntoutujien Peloton perjantai -ryhmän alkua odotettiin todella kovasti koronarajoitusten aikaan.

Tällä hetkellä asukastalolla käy noin 30 henkilöä päivittäin, syöjiä on parisenkymmentä päivässä. Moni kävijöistä saattaa osallistua useampaan toimintaryhmään, kuten runoryhmä, kielet ja bingo sekä eri liikuntaryhmät.

Valokuvanäyttelyn koostaneet toimarissa jo vuosikausia käyneet Ansa Mielonen ja Riitta Mertenmaa halusivat näyttelyyn kuvia mahdollisimman monilta vuosilta ja eri toimintoja esitellen.

-Ennen retkeiltiin todella paljon, kuten kuvistakin näkyy. Lisäksi on ollut mahtavia hattujuhlia ja kaikenlaista kivaa toimintaa. Osa jatkuu vieläkin, osa on hiipunut ja korvautunut muulla, naiset toteavat.

Riitta Mertenmaa kiittelee Ansaa siitä, että tämä on kova järjestelemään erilaista toimintaa ja ideoi myös tätä näyttelyä.

-Olen itse käynyt täällä noin kymmenen vuotta. Asahi on mieluista ja yhteisiä kävelylenkkejä toivoisin takaisin, Mertenmaa toteaa.

Aino puolestaan kertoo olevansa ottavana osapuolena, hän käy mielellään tapahtumissa, mutta ei itse osallistu niiden järjestämiseen.

-Joskus olen ollut täällä neljäkin tuntia yhtä soittoa, hän laskeskelee.

Esko Terrilä kertoi ryhtyneensä käymään asukastalolla sen jälkeen, kun rouva kuoli.

-Täällä on juttuseuraa ja saa edullista ruokaa syödäkseen, hän kiitteli.

juhlaviikolla olohuoneessa pyöri myös video, joka sekin kertoi menneiden vuosikymmenten tapahtumista. Mukana oli kuvia hauskoista hattujuhlista, retkistä ja muista tapahtumista. Taustalla soi asukastalolla töissä olleen kulttuurituottaja Johanneksen kitaramusiikki. Hän myös sävelsi Toimarin laulun, jonka sanoituksen teki Markku ja joka myös kuullaan tuolla videolla.

Teija Loponen


Videolla esitetään myös Toimarin oma laulu.
Edellinen artikkeliOikeus ja velvollisuus
Seuraava artikkeliPihlajamäen ostoskeskus menetti toisen puolensa