Vanhaa vai uutta

Vanhan säilyttäminen on usein kiistanalainen asia. Monesti vanhaa pidetään vanhanaikaisena ja rumanakin. Rakennusten kohdalla suurin syy hyljeksiä vanhaa on rakennusten korjaustarpeet ja niiden pieni koko. Tontit halutaan rakentaa tehokkaasti, käyttää koko sen rakennusoikeus ja mielellään vähän ylikin. Vanhan peruskorjaaminen voi tulla lähes yhtä kalliiksi kuin uuden rakentaminen. Helsingin kaupungilla on useita vanhoja rakennuksia, joita se pyrkii myymään eteenpäin, jotta peruskorjauskustannuksetkin siirtyisivät eteenpäin. Yksi tälläinen vanha, kaupungille tarpeeton, mutta Museoviraston suojelema rakennus löytyy Tapanilasta.

Tuossa vanhassa Tiilentekijänmäessä sijaitsevassa ratavartijanmökissä asusteli aikanaan jonkin aikaa myös Aleksis Kivi. Menneestä ajanjaksosta kertoo muistolaatta talon seinässä. Nyt laatta on sotkettu ja talossa on oleskellut kutsumattomia vieraita, talon valtaajia. Jäi Kivestä Tapanilaan muutakin. Seitsemän veljeksen nimet löytyvät Mosan teiden ja kujien nimikylteistä. Tulevana sunnuntaina kansalliskirjailijaamme Aleksis Kiveä muistellaan taas hänen nimikkoliputuspäivänään. Liput nostetaan salkoihin Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi. Siinä on ansiota kerrakseen, sillä harvalla näin pienellä kansalla on aivan oma kieli, jolla tuottaa myös luettavaa.

Vanhaakin osataan arvostaa, etenkin jos kyse on menetetystä palvelusta. Malmin terveysasema oli toista vuotta suljettuna tavallisilta asiakkailta koronan vuoksi. Nyt terveysasema palautuu alkuperäiskäyttöönsä, mikä ilahduttaa suuresti monia sen asiakkaita. Samalla sulkeutuu hetkellisesti avattuna ollut Pukinmäen terveysasema, jota alueen asukkaat mielellään käyttivät lähipalveluna. Hamassa tulevaisuudessa Malmin terveyasema tulee kuitenkin siirtymään uuteen paikkaan, kun Malmin sairaalan uuden laajennusosan rakentaminen alkaa. Malmin seutu tulee muuttumaan seuraavien vuosikymmenten aikana melkoisesti. Vanhaa rakennuskantaa poistuu ja uutta tulee tilalle. Ehkäpä jotain vanhaa silti säilytetäänkin, historia elää myös rakennuksissa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSuutarinkylän peruskoulun piha sai väriä
Seuraava artikkeliMalmin terveysaseman toiminta ennalleen, Pukinmäki sulkee ovensa