Leikkipuisto Linnunradan navettapalo yhdisti asukkaat

elvis-kani
Yksi pitkäaikaisista Linnunradan kesäasukkaista oli Elvis-kani, joka vietti kesäpäiviä leikkipuistossa vuosina 2009–2015 ja hurmasi monet alueen asukkaat. Kuva Tarmo Ylhävuori

Leikkipuisto Linnunradan navetta Suutarilassa paloi uudenvuodenyönä vuonna 2019 korjauskelvottomaksi.
Samalla katkesi yli 30 vuotta kestänyt kesäeläinten perinne, sillä puistossa on ollut sen avaamisesta lähtien kesäisin hoidettavana lampaita, kanoja ja kaneja.

Perinne juontaa juurensa Suutarilan historiaan, sillä samalla paikalla on sijainnut Hannusgårdin tila. Navetan palon jälkeen asukkaat ovat kerta toisensa jälkeen kyselleet ja toivoneet kaupungilta uuden navetan rakentamisesta. Linnunradan leikkipuisto on yksi Helsingin suosituimmista ja sen toiminta on ollut yhteisöllistä.

Navettapalo keräsi mediahuomiota ja herätti kysymyksen siitä, milloin uusi navetta rakennetaan. Linnunrata on ollut yksi Helsingin suosituimmista leikkipuistoista ja toiminta on ollut yhteisöllistä.

-Lähialueen asukkaat ovat osallistuneet sekä eläinten hoitoon, että niistä syntyviin kustannuksiin. Kesäeläinten hankinta ja ruokinta on maksettu esimerkiksi leikkipuiston tapahtumissa järjestetyillä buffeteilla. Viikonloppuisin eläimiä ovat hoitaneet kaupunkilaiset. Hoitovuorot ovat itse asiassa olleet niin suosittuja, että ne on varattu loppuun jo vuoden alussa kuukausia ennen kesää, kertoo Tarmo Ylhävuori.


Kesäkuussa 2020 Helsingin kaupunki tiedotti, ettei uutta navettaa rakenneta. Rakentaminen olisi ollut liian kallista. Toive uudesta navetasta ei kuitenkaan sammunut siihen. Uuden navetan rakentamista lähtivät edistämään lähialueen asukkaat. Syntyi Leikkipuisto Linnunradan ystävät ‑Facebook-sivu ja ehdotus osallistuvaan budjetointiin OmaStadiin.

-OmaStadin ehdotuksessa esitetään, että kesäeläimet tuotaisiin takaisin leikkipuistoon. Tätä varten rakennettaisiin kanoille ja kanille sopiva ulkoaitaus ja sisätilat. Samalla vanha ankka-aitaus kunnostettaisiin lasten leikkikäyttöön, kertoo Tarmo Ylhävuori, joka oli yksi tätä OmaStadi-ehdotusta tekemässä olleista.

Hän muistuttaa, että kaupunkilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa, toteutuuko ehdotus. Helsingin kaupunki on varannut osallistuvassa budjetoinnissa noin 1,1 miljoonaa euroa Koillis-Helsingin ehdotusten toteuttamiseen. Ehdotuksia
voivat äänestää kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmathelsinkiläiset osoitteessa omastadi.hel.fi. Äänestys alkaa 6.10.
ja päättyy 28.10.

-Jos leikkipuisto Linnunradan ehdotus kerää äänestäjiä taakseen, voi kanalan rakentaminen alkaa jo ensi vuonna, kun kaupunki lähtee toteuttamaan äänestyksen voittaneita hankkeita, Ylhävuori muistuttaa.

Leikkipuisto Linnunradan ehdotus OmaStadissa: https://omastadi.hel.fi/processes/osbu-2020/f/184/plans/727

TL

Edellinen artikkeliNaiset maailman tuulessa on Marian suvun selviytymistarina
Seuraava artikkeliOikeus ja velvollisuus