Pauliina Turunen nauttii työstään nuorten parissa – Kouluvalmentaja auttaa nuoria

kouluvalmentaja-Pauliina-Turunen
Kouluvalmentaja Pauliina Turunen haluaa tehdä työtä nuorten parissa auttaen heitä. Kuva Mira Lindfors

Kävimme haastattelemassa Suutarinkylän peruskoulun kouluvalmentajaa Pauliina Turusta. Turunen kertoi kouluvalmentajan työstä ja siitä, millä tavalla hän pystyy auttamaan lapsia ja nuoria. 

Pauliina kertoi kouluvalmentajan työnkuvasta ja mitä kouluvalmentaja ylipäätään tekee. 

-Työnkuvaan kuuluu oppilaiden yleisen hyvinvoinnin edistäminen, koulun viihtyvyyden parantaminen sekä kaikille hyvän ilmapiirin luominen. 

Kouluvalmentajan työtehtävät vaihtelevat kouluittain. Tavoitteena on ehkäistä kiusaamista ja syrjintää. 

Kouluvalmentajan työhön ei ole yhtä tiettyä tutkintoa. Turunen kertoo itse olevansa koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, mutta työssä on paljon esimerkiksi sosionomiksi kouluttautuneita.

Kouluvalmentajan työ eroaa koulupsykologista ja opettajasta. Kouluvalmentajalla ei ole opetustehtäviä, säännöllisiä oppitunteja, tai arvioitavia oppilaita toisin kuin opettajalla. 

Kouluvalmentaja saattaa joskus pitää pieniä opetustunteja oppilaille tietyistä teemoista. Teemana saattaa olla esimerkiksi päihteet tai ihmissuhteet. Koulupsykologeista kouluvalmentaja eroaa taas siten, että hänellä ei ole erillistä vastaanottoa, johon oppilas hakeutuu tai lähetetään. Kouluvalmentajaa voi lähestyä esimerkiksi käytävällä rennommalla otteella. 

Pauliina kertoo kouluvalmentajana olevansa kaikkia lapsia ja nuoria varten. Erityisesti hän auttaa kuitenkin sellaisia, joilla on haasteita esimerkiksi kaverisuhteissa, koulunkäynnissä, stressinhallinnassa tai harrastuksen löytämisessä. Kouluvalmentaja auttaa myös muissa ongelmanratkaisua tarvittavissa tilanteissa.

Kysyimme myös, mistä Pauliina sai idean ryhtyä kouluvalmentajaksi. Pauliina kertoo olleensa aiemmin paljon toimistotöissä, joka kävi tylsäksi. Pauliina oli nähnyt artikkelin kouluvalmentajan työstä ja hän ajatteli työnkuvan vaikuttavan kiinnostavalta. Lisäksi Pauliina halusi lähemmäs nuoria ja tehdä konkreettisempaa työtä.  

-Kouluvalmentajan työ vaatii joustavuutta ja kehittävää työotetta. Se vaatii halua tehdä yhteistyötä niin nuorten kuin henkilökunnankin kanssa. Kouluvalmentajan pitää viihtyä nuorien seurassa ja olla sosiaalinen. 

Lisäksi työhön tarvitsee tietysti myös muitakin ominaisuuksia, mutta Turusen mielestä nämä olivat tärkeimpiä piirteitä työssään. 

 Pauliina Turusen mielestä jokaiseen kouluun olisi hyvä tulla oma kouluvalmentaja, koska turvallisia aikuisia ei voi olla koskaan liikaa. 

-On hyvä, että oppilailla on luotettavia aikuisia, keille puhua ongelmatilanteissa. Kouluvalmentajan avulla pystytään mahdollistamaan asioita, joihin muilla henkilökunnalla ei ole välttämättä aikaa.  

Mira Lindfors ja Frida Calonius

TET-harjoittelijat Pukinmäenkaaren peruskoulu

Edellinen artikkeliMalmin tornista 46 – Kuvainriistoa ja rakennusten purkamista
Seuraava artikkeliSuutarinkylän peruskoulun piha sai väriä