Malmin torista toivotaan viihtyisää ja turvallista

Malmintorin-istutukset
Heinäkuussa Malmin torille tuotiin Parklyn toteuttama pop-up -tila, istutus- ja istuskelulaatikoita vehreyttämään vedetöntä Ylä-Malmin torin suihkulähdettä. Keidas jouduttiin kuitenkin sateiden myötä siirtämään torialueen puolelle, jotta istumaan pääsi kuivin jaloin. Kuva Teija Loponen

Malmin torin viihtyisämmäksi kehittämisestä on puhuttu vuosikymmeniä. Tänä kesänä torille saatiin vähän lisää vehreyttä ja ilmettä istutuslaatikoiden muodossa.  

Torin laidoilla toimivat yrittäjät toivoisivat torin ilmeen kohentuvan kulkijoille houkuttelevammaksi. Myös turvallisuus puhuttaa monia, sillä etenkin taksit ajavat toisinaan torialueella varsin lujaa.

-En ymmärrä, miksi taksien pitää tulla torin puolelta noutamaan tai jättämään ihmisiä. Yhtä hyvin noudot voisi tehdä Malmin kauppatien puolelta, eräs yrittäjä toteaa.

Torin varressa jo parikymmentä vuotta toiminut Helenan Salongin Helena Venäläinen on jo pitkään toivonut torille joulun alla valaistua joulukuusta kaikkien kulkijoiden iloksi. Hän on puhunut asiasta myös valtuutetuille, jos kaupunki olisi heidän kauttaan innostunut joulukuusta torille toimittamaan. Ei ole onnistunut.

-Toria voisi elävöittää myös pienellä esiintymislavalla, jossa voisi vaikkapa nuorisobändit esiintyä, järjestöt esitellä vuoropäivinä toimintaansa tai martat pitää joskus sieniopastuspäivää. Ja jos olisi se joulukuusi, niin siinä lavalla voisi olla joulukuussa joka päivä kalenteriluukku, eri kuorot ja vaikka päiväkotien lapsiryhmät laulamassa joululauluja tai esittämässä tonttuleikkejä, innostuu Helena Venäläinen ideoimaan.

-Minulta ovat asiakkaatkin kovin kyselleet, miksi torille ei tehdä mitään. Painaumien korjaaminen kestää aina kovin kauan. Veistosta moni valittaa rumaksi ainakin ruosteiselta väriltään, sen voisi maalata iloisemmaksi. Lisää penkkejäkin moni on sanonut toivovansa, mutta niissä kait on vaarana juoppojen rantautuminen niille, kertoo Helena asiakkaidensa ajatuksista.

Helena Venäläinen kertoo itsekin soittaneensa kaupungille ja ihmetelleensä, miten kuuhun kyllä lennetään, mutta yhtä allasta ei saada pitämään vettä.

-Ehdotin, että täyttävät mullalla altaan ja istuttavat siihen kukkia, jos vesielementti ei onnistu.

Lisää puita ei kampaamoalan yrittäjä torille kaipaa, niiden lehdet kun tuuli painaa liikehuoneistojen ovien edustoja sotkemaan.

-Mutta on torilla toki hyvääkin. Nuo kukkaistutukset ovat aina upeita, kun jossain vaiheessa kesää ne tänne tuodaan.

Torin elävöittämistä on toivottu pitkään. Vanhaa puista palokaivoa on toivottu takaisin Malmin torille oikein valtuustoaloitteellakin, jonka teki kokoomusvaltuutettu Kauko Koskinen vuonna 1997 malmilaisten toiveesta. Vanhoille malmilaisille tuttu palokaivo siirtyi historiaan 1980-luvulla. Jo huomattavasti aiemmin torilta oli poistettu yleinen puucee.

Palokaivon palauttamisesta ei ole toivoa, sen korvasi taiteilija Seppo Mannisen veistos Malmi vuonna 1990. Veistokseen liittyy vesiallas, jossa vettä ei siis viime vuosina ole nähty kuin sadejaksoilla.

Torin ilmeen kohentamista ja etenkin vesielementin palauttamista on toivonut valtuustoaloitteilla myös kokoomusvaltuutettu Heimo Laaksonen.

Tähän toiveeseen yleisten töiden lautakunta vastasi marraskuussa vuonna 2016 näin: -Ylä-Malmin torin kehittäminen osana Malmin aluekeskusta on edelleen tärkeää. Ylä-Malmin torin vesiallasta on kunnostettu vuosien saatossa. Viimeisen kymmenen vuoden sisällä on uusittu altaan vesieristys ja kiveys. Myös muita pienempiä kunnostustöitä on tehty vuosien mittaan. Kunnostustöistä huolimatta allas vuotaa, ja kesäkauden 2016 alussa altaaseen laskettu vesi hävisi kahdessa päivässä. Koska vuodon sijaintia ei ole pystytty paikantamaan, on allas ollut tyhjillään. Allas ja sen ympäristö ovat epäsiistejä kolhiintuneiden varusteiden, roskaamisen ja ilkivallan vuoksi.

Vastaus jatkui: -Ylä-Malmin torilla on tarkoitus säilyttää vesiaihe, joka on mahdollista pitää toimintakunnossa ylläpidon käytössä olevilla resursseilla. Vesiaihe olisi järkevintä kunnostaa torin muun kunnostuksen tai kehittämisen yhteydessä, jolloin voidaan uusia myös altaan ja teoksen valaistus ja näin luoda altaan ympäristöstä viihtyisämpi. Rakennusviraston talousarviossa ei ole tällä hetkellä rahoitusta Ylä-Malmin torinalueen kunnostukselle seuraavalle kymmenelle vuodelle. Rakennusvirasto selvittää mahdollisuutta saada kunnostukseen erillisrahoitusta.

Nyt tiedossa on, että Malmintorin allas peruskorjataan ja sen suunnittelu on jo käynnissä. Rakennustyöt on tarkoitus toteuttaa ensi kesänä. Myös altaan valaistus on tarkoitus saada kuntoon.

Itse torin peruskorjaus toteutunee muutaman vuoden kuluttua.

Teija Loponen


Malmin torin palokaivoa kaipaa moni muistuttamaan alueen vanhasta historiasta.
Kuva Helsingin kaupunginmuseo, Alanco Jan.