Tapulikaupungissa on vihdoin asukastila

Tapulin-asukastila
Pihla Ruuskanen ja Mikko Kierikki toivottavat kaikki tapulikaupunkilaiset tervetulleiksi asukastilaan. Kuva Teija Loponen

-Jokos täällä on jotain toimintaa? Saako kurkata sisään? Mitä täällä tapahtuu? Tapulikaupungin upouusi asukastila on vilkkaan kulkuväylän varrella ja oven ollessa auki ohikulkijat kurkistavat uteliaina sisään. Tilaa hallinnoivat Kalliolan Pihla Ruuskanen ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun Mikko Kierikki vastaavat innolla kysymyksiin toivottaen kaikki tervetulleiksi.

-Keskiviikkoisin täällä on kello 10-14 ovet auki kaikille. Voi tulla kahvittelemaan, sekä kertomaan ideoitaan ja toiveitaan toiminnan suhteen ja katsomaan Riika Anundin Mieleni meri -taidenäyttelyä, kertoo Pihla Ruuskanen.

Asukastilan on tavoitteena olla käytössä joka päivä aamukahdeksasta iltayhdeksään.

-Toivomme tästä muodostuvan alueen keskuspaikan, jossa yhdistykset ja järjestöt voivat järjestää toimintaa asukkaille ja asukkaat harrastaa yhdessä. Kannustamme ja tuemme asukkaita myös järjestämään itse toimintaa. Meille on esimerkiksi ilmoittautunut innokkaita käsityöntekijöitä ja he voisivat muodostaa käsityökerhon, jota vetäisivät vuorotellen, pohdiskelee Ruuskanen.

Lukupiirejäkin on ehdotettu ja niidenkin vetäjinä voisivat innokkaat asukkaat itse toimia.

-Tavoitteena on, että tästä tulisi tapulikaupunkilaisten näköinen paikka. Sellainen, jossa kaikenikäiset voivat kokoontua erilaisten asioiden ja teemojen parissa. Yhteisöllinen kohtaamispaikka, kiteyttää Mikko Kierikki.

Ikkunaan tulee iso ilmoitustaulu, johon kerätään asukastilan lisäksi muutkin Tapulikaupungin alueen tapahtumat paikallisille tiedoksi.

Asukastilaa voivat hyödyntää myös yritykset ja asukkaat omiin tapahtumiinsa.

-Taloyhtiöt voivat kokoontua tilassa tai asukas pitää vaikka syntymäpäiväjuhlat. Silloin käyttökorvaus on yrityksille 15 euroa tunnilta ja asukkaille kympin tunti. Pääasiassa asukastila on kuitenkin tarkoitettu ilmaiseen yhteiseen tekemiseen, selventää Ruuskanen.

Jo nyt on suunnitteilla lastenteatteriesitys ja muitakin kivoja tapahtumia, mutta sitä ennen tilaa pitää vielä sisustaa.

-Salitilaan tarvitaan mukavia istuimia, sohvia ja nojatuoleja sekä pöytiä ja säilytystilaa. Samaten pienemmässä huoneessa ja keittiötilassa on kalustaminen kesken. Olemme saaneet asukkailta lahjoituksena näitä täällä jo olevia huonekaluja ja leluja, sekä muun muassa mikroaaltouunin, kahvinkeittimen ja vedenkeittimen. Ja eräs ihana nainen kävi ostamassa varta vasten 32 mukia, pikkulautasta ja lusikkaa asukastilalle, aivan uskomattoman hieno lahjoitus, Ruuskanen ja Kierikki iloitsevat.

Jos ylimääräisiä huonekaluja on tarjolla, kannattaa asukastilalta kysyä, olisiko niille käyttöä.

Ilon aiheita asukastilaa pyörittävillä riittää.

-No ehdottomasti hienoin asia on se, että sopiva tila vihdoin viimein löytyi ja vieläpä näin keskeiseltä paikalta. Lisäksi tänne on esteetön sisäänkäynti, iloitsee Mikko Kierikki.

-Toinen hieno asia on yhteistyö Stadin safkan hävikkiterminaalin kanssa.  Saamme heiltä kahvia ja keksejä ja esimerkiksi tänään he toivat hedelmiä. Näin voimme tarjota asukkaille kahvihetken ilmaiseksi. Ja hienoa on sekin, että kaupungilta saadaan avustus tilavuokraan, listaa Pihla Ruuskanen.

Uudessa asukastilassa tullaan syksyllä järjestämään OmaStadiin liittyvä äänestystilaisuus, Stadiluotsi tulee auttamaan heitä, joille äänestäminen yksin olisi haastavaa.

-Vaikuttamismahdollisuuksien tarjoaminen on yksi tärkeä tavoitteemme sen lisäksi, että toiminnassa painotetaan yhteisöllisyyttä. Ja asukastilan toiminta on luonnollisesti uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta, ovet ovat avoinna kaikille, viestittää Pihla.

Tapulin asukastila sijaitsee osoitteessa Palokellonkuja 5. Lisätiedot ja lahjoitukset: Pihla 0505357850, pihla.ruuskanen@kalliola.fi

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHävikki hyödyksi
Seuraava artikkeliSeuratoimintaa 1950-luvulla