Paleface louhii esiin Malmin ääniä

Paleface Malmilla
Paleface on kuunnellut ihmisiä kaduilla ja toreilla ja tehnyt siitä Malmin ääni -teoksen. Kuva Antti Rintala

Rap-artisti Paleface on kuunnellut kesän ajan koillishelsinkiläisten tarinoita ja elämänkokemuksia. Niistä syntyy pian julkaistava videoteos Malmin ääni.

Musiikkia, videota ja dokumenttia yhdistelevä teos syntyy tapaamisista kaduilla ja toreilla. Materiaali on kerätty kuuntelemalla ja tallentamalla ihmisten kertomaa.

-Etsin tarinoita, aitoa näkökulmaa elämään näissä koillisissa kaupunginosissa. Jututin kaikenlaisia ihmisiä, keitä vaan, jotka elää ja hengittää näillä kulmilla: baarin työntekijöitä, nuoria asemalla, vanhempia tyyppejä, joilla pitkä historia täällä, ja elämän kolhimia, Paleface kertoo.

Teos liittyy Malmin seurakunnan Malmin ääni -nimiseen kansalaisvaikuttamisen hankkeeseen, jossa nostetaan syrjäytettyjen ääntä esiin yhteiskunnassa. Palefacen toivottiin löytävän niitäkin, joita seurakunnan on joskus vaikea tavoittaa.

-Vaikka diakoniatyössä kohdataan paljon ihmisiä erilaisissa tilanteissa, osa jää katveeseen. Paleface on yhteiskunnallinen artisti ja hän kuulee asioita ja tarinoita, joita on tärkeä saada esiin. Siitä ajatuksesta yhteistyö lähti, kertoo johtava diakoniatyöntekijä Elina Leppihalme.

Palefacen mielestä hedelmällisimpiä olivat suunnittelemattomat kohtaamiset.

-Työni oli hakeutua samalle taajuudelle erilaisten ihmisten kanssa.

Häntä kosketti nuorison ylpeys kaupunginosastaan ja yllätti alueiden huonon maineen pitkä historia, joista vanhemmat ihmiset osasivat kertoa.

-Ihmisten perustarpeet ja elämän peruselementit on samoja kaikkialla, mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon asuinympäristö määrittelee meitä, ja kuinka paljon me pystytään vaikuttamaan siihen.

-Ehkä miehen voi ottaa lähiöstä, muttei lähiötä miehestä.

-Kaikilla on unelmia, mutta ihmiset ovat myös kiinni siinä, mitä heillä nyt on ja mitä puuttuu. Sain kuulla inhimillisen elämän koko kirjon, ja valmiiseen teokseen pyritään hakemaan tasapainoa ilojen ja surujen väliltä. Ne tarinat, joissa joku on päässyt yli isoista haasteita, olivat hienoja. Yhteisöllisyys tulee tarinoista vahvasti läpi. Hyvin konkreettisella tavalla ollaan samassa veneessä, artisti kertoo.

Palefacea huolettaa yhteiskunnan eriarvoistuminen ja syrjäyttävät rakenteet.

-Ihmisten mahdollisuuksien vahvistaminen kiinnostaa. En pidä sanasta ”syrjäytyä”, koska se kuulostaa siltä, kuin ihmiset aktiivisesti tekisivät sen ratkaisun itse. Kaikki ei aina ole omissa käsissä. Siksi puhun syrjäyttämisestä ja teen yhteistyötä Malmin seurakunnan kanssa, jossa halutaan kohdata kaupungin haasteita ja löytää eriarvoistavia rakenteita.

Palefacen mukaan esimerkiksi päihdehoitoon pääsyä pitäisi helpottaa ja nuorten päihdepolitiikassa keskittyä haittojen ehkäisemiseen rikosoikeudellisten seuraamusten sijaan.

Parasta, mitä seurakunta hänen mielestään voi tehdä, on rakentaa yhteisöllisyyttä.

-Ihmisten pariin jalkautuminen, jeesaaminen, tilojen antaminen ihmisten käyttöön ja ylipäänsä monimuotoisen kaupunkielämän vahvistaminen on hienoa työtä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin auttaa luomaan sosiaalisia verkostoja ihmisten välille.

Salla Ranta

Malmin ääni -teoksen ensiesitys ja keskustelu Kuka yhteiskunnassa jää katveeseen? Kirkon yhteiskuntapäivillä 24.9. (virtuaalitapahtuma). Vapaalippuja: veera.wallenius@evl.fi

Edellinen artikkeliSaksasta Puistolaan muuttaneen Helmut Grzemban taide ihastuttaa
Seuraava artikkeliSyksyä kohden