Hävikki hyödyksi

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden se tekee keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta. Tuon sata euroa voisi käyttää viisaamminkin. Rahan hukkaan heittämisen lisäksi hävikkiruoalla on myös toinen haittapuoli. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Samaan aikaan merkittävä määrä syömäkelpoista ruokaa jää hyödyntämättä. Ruokahävikin vähentäminen on yksi helppo tapa alentaa ruuan ympäristövaikutuksia.

Hävikkiruoan määrä on vähentynyt pandemian aikana, jolloin etätyöläiset ovat syöneet päivittäin kotona ja ruoka käytetty tarkemmin hyödyksi. Hävikkiruokaa syntyy silti yhä esimerkiksi kaupoissa. Monet kaupat ovat ryhtyneet myymään itse edullisesti hävikkiruokakasseja, mutta kauppojen hävikkiruokaa jaetaan myös erilaisten yhteistyötahojen kautta vähävaraisille. Esimerkiksi meillä täällä Koillisessa seurakuntien toimipisteissä jaetaan ruoka- ja leipäkasseja, Malmilla toimii hävikkiruokaravintola ja lisäksi Tapulikaupungissa on hävikkiruokaterminaali, josta elintarvikkeet lähtevät ympäri Helsinkiä eri ruoka-aputoimijoiden kautta eteenpäin.

On kaikkien etu, että hävikki saadaan käytettyä hyväksi. Samaa hyötykierrätystä soisi kaikelle muullekin, sillä tarvitsijoita kyllä riittää. Mahtavaa ihmisten taitojen hyödyntämistä nähdään loppuviikosta Paikallismaisemia -festivaaleilla. Suutarilan, Tapanilan, Puistolan ja Tapulikaupungin asukkaat, myös lapset, ovat olleet mukana erilaisissa taideprojekteissa, joiden tuloksia nähdään näissä kaupunginosissa torstaista lähtien. Oman naapurin tai muun tutun ihmisen voi nähdä vaikkapa elokuvassa tai tanssimassa, tai hän on saattanut virkata isoäidinneliön Maatullinaukiolla olevaan yhteisötaideteokseen. Yhdessä tekeminen on varmasti ollut mukavaa ja tuloksista pääsevät nauttimaan kaikki halukkaat maksuttomissa tapahtumissa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKukaan ei ota koppia häirikkönuorista
Seuraava artikkeliTapulikaupungissa on vihdoin asukastila