Päättyykö Tapanilassa kierrätyspisteen metsästys?

Kierrätysastioille on löytynyt paikka Hiidenportin ja Malmin kauppatien kulmasta. Jos hyvin käy, astiat tulevat sinne syksyn aikana. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Tapanilassa on kaivattu Jäkälätien korvaavaa kierrätyspistettä jo yli kaksi vuotta. Suosittu lajittelupaikka katosi asukkaiden harmiksi heinäkuussa 2019 Fallkullan Kiilan työmaan takia. Uutta paikkaa on etsitty ympäriinsä, mutta ehdotukset ovat vesittyneet yksi toisensa jälkeen. Nyt kiikarissa on varteenotettava osoite.

Helsingin kaupunkiympäristötoimialassa on päätetty, että kaupunki antaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:lle korvauksetta noin neljän aarin maapalan osoitteesta Hiidenportti 1. Paikka löytyy Malmin kauppatiellä olevan Matin Renkaan liikekiinteistön eteläpäädystä.

Pakkauskierrätysyhtiön aluejohtaja Jari Koivunen suhtautuu uuteen mahdollisuuteen tyynen odottavasti ilman hurraa-huutoja, sillä kaupungin reilu viikko sitten tekemä päätös ei ole vielä lainvoimainen. Päätöksestä on mahdollista tehdä oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle.

– Jos joku valittaa, niin kierrätyspistettä ei sinne tule. Mutta jos päätös menee läpi, niin piste saadaan kyllä perustettua muutamassa päivässä, sanoo aluejohtaja.

Valituksiin ei pitäisi olla suurempaa tarvetta, koska Hiidenportin naapurissa ei ole asutusta vaan yrityksiä.

Aluejohtaja Koivusen mukaan uusi kierrätyspiste olisi vastaavanlainen edesmenneen Jäkälätien paikan kanssa. Noin neljänkymmenen neliömetrin kokoiselle alueelle tulisi pieniä säiliöitä, joihin kuluttajat saisivat sujautettua muun muassa kartonki-, lasi- ja metallijätettä, mutta ei muovia.

Kierrätyspisteen saaminen Tapanilaan on ollut kivisen tien takana. Kierrätysyhtiö on toimittanut kierrätyspisteen hakupaperit kaupungille jo 14.6.2019. Asiaa ovat yrittäneet edistää myös monet asukkaat ja he ovat pyytäneet paikallisia valtuutettuja apuun. Tapulikaupungissa asuva Veronika Honkasalo (vas.) teki viime maaliskuussa kierrätyspisteen saamiseksi jopa valtuustoaloitteen, jota moni valtuutettu kannatti allekirjoituksellaan.

– Maailman toimivimmassa kaupungissa kierrätyksen on oltava helppoa ja saavutettavaa joka puolella kaupunkia, aloitteessa vaaditaan.

Aloitteessa esitetään myös pyyntö, että kaupunki selkeyttäisi sisäisiä prosessejaan niin, että kierrätyspisteitä saisi kattavasti ympäri kaupunkia.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliAlueoppaan teemana muistot: Puistola-päivät siirtyvät jälleen
Seuraava artikkeliMalmin keskusta muutosten kourissa