Kolmen kimppa esiintyy Malmilla: Kaj meitä laulattaa

Markku Huhtamon ja Juhani Laitalan sekä Ritva Laitalan ystävyys on jatkunut yli vuosikymmenten, nyt yhteiset muistot heijastuvat yleisöön esityksessä.

Markku Huhtamo ja Juhani Laitala kokosivat noin puolitoista vuotta sitten koskettavan lauluillan Chydeniuksen lauluista viiden vuosikymmenen ajalta. Nyt tuo lauluilta toteutuu Malmilla.

Reilut 50 vuotta sitten Pohjoisesta kotoisin olevat, Tapaninvainioon päätynyt Markku Huhtamo ja Tapanilaan asettunut Juhani Laitala pääsivät teatterikouluun. Nelivuotinen koulu Kansallisteatterin vintillä.

-Teimme kurssimme juhlaan seitsemän Chydenius-laulun setin, kurssimme laulunopettajana kun oli Kaj Chydenius. Hän oli sitä mieltä, että jokainen osaa laulaa ja kyllä me kaikki laulettiinkin, osa tosin aivan nuotin vierestä, näyttelijäkaksikko muistelee hymyssä suin.

Tuosta juhlasta heräsi ajatus, että Chydeniuksen lauluista voisi koota kokonaisen lauluillan.

Miehet varasivat Lavaklubin esityksilleen neljäksi illaksi kevättalvella 2020. Kaksi esitystä ehdittiin pitää, sitten iski korona. Miehet sairastuivat vakavasti, Markulta kuoli läheinen. Aika pysähtyi.

-Nyt olemme pohtineet, että teimme silloin yli puoli vuotta työtä tämän esityksen eteen. Tuntuu, että se työ oli vähän turhaa, jos näytökset jäivät vain kahteen. Siksi otamme sen nyt uudelleen ohjelmistoon, Markku Huhtamo kertoo.

Esityksen säestäjä, kolmen kimpan kolmas jäsen on Juhanin vaimo, pianisti Ritva Laitala. Hänkin ollut kuvioissa mukana samat reilut 50 vuotta.

Kaj meitä laulattaa -esityksessä on parikymmentä laulua vuosikymmenten varrelta. Molemmat miehet valitsivat esitettäväksi itselleen mieluisia kappaleita.

Mukana on Chydeniuksen lauluja myös kolmesta näytelmästä. Näistä Akseli ja Elina, Kauppamatkustajan kuolema, sekä Matti Väkevä –näytelmistä nähdään myös kohtaukset. Lisäksi on yllätyksinä pari videopätkää.

Viiteenkymmeneen vuoteen ja niihin liittyviin lauluihin mahtuu paljon muistoja. Ne kävivät syvälle mieliin ja miehiin, mutta kuten Laitala toteaa, paras nauru syntyy kyynelten läpi.

-Nenäliinat mukaan esitykseen, vinkkaa Huhtamo.

Teija Loponen

Kaj meitä laulattaa Malmitalossa to 9.9. klo 19 ja pe 10.9. klo 14. Liput 12/7 e. Kesto noin tunti 15 min.