Ilon aiheita

Viime viikon perjantaina vietettiin kouluruoan juhlapäivää. Kotikaupunkimme Helsinki alkoi nimittäin tarjoilla ensimmäisenä Suomessa kouluruokaa vuonna 1943. Alkuun koulun lounas oli enimmäkseen puuroista ja velleistä koostuvaa. Silti se oli tärkeä ja haluttu apu perheille. Tuon ajan lapset muistavat, että silloin tarjottiin koulussa toisinaan myös kalanmaksaöljyä. Nykyään koululounas muodostuu yleensä kahdesta eri vapaasti otettavasta lämpimästä pääruokavaihtoehdosta, joista toinen on kasvisruoka. Edelleenkin kouluruoka on monessa perheessä merkittävä apu lasten ravintotarpeen täyttämisessä. Koululaisten etäopiskelujakson aikana sen merkitys nousi jälleen kerran esiin.

Kouluruoan lisäksi ilon aiheita voi elämästä löytää paljonkin, kunhan malttaa vähän ajatella omaa arkeaan. Ja etenkin, jos vertaa omaa elämäänsä maailmalta välittyviin uutisiin. Maksuttoman koulun ja kouluruoan lisäksi meillä on ilmaiset ja varsin laajat kirjastopalvelut, hyvät liikenneyhteydet ja mainiot ulkoilumaastot. Kulttuuritarjontaa on jonkin verran myös ilmaisesityksinä, etenkin kun koronarajoitukset alkavat hellittää. Harrastusvaihtoehtoja riittää ja nyt juuri käynnistyivät koululaisten maksuttomat harrastekerhot kouluilla. Kun näihin lisää vielä yleisen turvallisuuden, ovat asiat aika mainiosti.

Malmin alue on suurten muutosten edessä. Vanhan Helsingintien ja Kirkonkyläntien varresta on purettu ja puretaan edelleenkin rakennuksia, joiden tilalle nousee moninkertaisesti korkeammat talot. Uudet tornitalot ja korkeat kerrostalot tuovat sekä runsaasti uusia asukkaita, että tarjoavat myös jonkin verran liiketilaa uusille yrityksille. Uusien talojen ja uuden Malmin synnytyksessä on hyvä kuitenkin jättää tilaa myös historialle. Malmin keskustasta löytyy yhä muutamia hyväkuntoisia ja kauniita puurakennuksia, joiden toivoisi säilyvän vielä pitkään kertomassa vanhasta Malmista uusille sukupolville.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSiltamäen Nuorisoseura löysi uudet tilat
Seuraava artikkeliUnohdettu sota nostetaan esiin Tuomarinkylässä ja Tapaninvainiossa