Alueoppaan teemana muistot: Puistola-päivät siirtyvät jälleen

Puistolan alueopas
Alueoppaan kansikuva Nummelinin huvilasta on tehty Helmut Grzemban akvarellista.

Puistolaa monin tavoin esittelevä Alueopas jaetaan poikkeuksellisesti vasta 8.9. seudun asukkaille. Perinteinen Puistolan taidenäyttely toteutuu viime vuotiseen tapaan verkossa. Halukkaat taiteilijat saavat ilmoittautua mukaan 8.9. mennessä.

-Puistola-päiviä ei nyt syyskuun alussa voida pandemiatilanteen vuoksi järjestää, mutta taidenäyttely pidetään, joskin toistamiseen verkossa. Pyrkimys olisi saada näyttely taas viikoksi kirjastoon. Jos se onnistuu, niin avajaiset pidetään 24.9. Verkossa näyttely kuitenkin avataan tuolloin, kertoo näyttelyjärjestelyistä vastaava Leena Iisalo.

Puistola-päiviin liittyvä seuran julkaisu, Puistolan Alueopas ilmestyy viikkoa tavallista myöhemmin. Alueoppaan kansikuvajuttuna on Ilkka Uotilan pitkään asuttama talo, Nummelinin huvila, joka täytti viime vuonna 100 vuotta.  Isäntä ehti valitettavasti menehtyä ennen suunnittelemiaan 100-vuotisjuhlia.  Myös Ilkka Uotilasta on lehdessä esittely jutussa Nummelinin huvilan pitkäaikaisin isäntä.  

Talonsa vuonna 1920 Sydän-Puistolan ehkä korkeimmalle paikalle rakentanut Onni Nummelin oli konepuuseppä ja rakensi perheen huonekalutkin itse. Hänen vaimonsa Roosa oli taitava virkkaaja ja kutoja, mutta kirjoitti myös runoja ja näytelmiä. Nummelinin perheen poika, konelatoja Matti Nummelin muutti Kanadaan, mutta sitä ennen hän ehti työn ohessa soittaa rumpuja tanssiyhtyeessä. Hän keikkaili muun muassa Reino Helismaan ja Tapio Rautavaaran kanssa. 

Alueoppaasta löytyy myös KIrsi Rautiolan tekemä haastattelu uuden syyskuussa ilmestyvän Helismaa-kirjan kirjoittajasta, Timo Kalevi Forssista.

Lehden Muistoja -osiossa halutaan kunnioittaa edesmenneitä, niin Alueoppaan kuin koko Puistola-Seuran kannalta kantavia voimia, Seppo Laaksosta, Matti Mannilaa, Juhani Piilosta ja Ilkka Uotilaa, He olivat kukin vuorollaan seuran puheenjohtajia ja seuran hallitustoiminnassa mukana nelisenkymmentä vuotta, osa perustajajäseniäkin. 

Muistoja-osiossa julkaistaan heidän kirjoittamiaan juttuja, jotka on julkaistu jo aikaisemmin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta suuresta alueliitoksesta, mikä mainitaan jokaisessa näistä jutuista.   

Julkaistavista tarinoista Mannilan/Laaksosen juttu julkaistiin vuonna 2014-2015 edellisen kerran, teksti liittyy Malmin lentokentän tienooseen.  

Piilosen kirjoittama Puistolan syntytarina, Satavuotias Puistola, on julkaistu vuonna 2006, joten Puistola on nyt siis jo 115 vuotta. 

Samaten Uotilan kirjoitus, Miten meistä tuli helsinkiläisiä, on vuodelta 2006.  Kirjoitus paneutuu suureen alueliitokseen, josta tuolloin oli 60 vuotta, nyt siis 75 vuotta. 

Puistolan Alueopas ei koskaan paneudu ainoastaan historiaan. Tälläkin kertaa mukana on ajankohtaisia asioita, kuten vieraslajeista kertova teksti, jonka kirjoittaja on Pirjo Isotupa. Maija-Liisa Pennanen valaisee tekstissään sitä, miten Puistolassa on tapahtumat järjestetty korona-aikana ja Sinikka Vepsän aiheena on kotihoito ja vanhuuteen varautuminen.

Alueopas esittelee lisäksi Koillisen uuden Stadiluotsi Lotta Jäätelän, sekä avaa etenkin puistolalaisten tekemiä OmaStadi -ehdotuksia.

Ja lehden nimessä oleva opas-sana kertoo siitä, että myös alueen palvelut, niin yritykset kuin erilaiset yhdistykset ja seurat löytyvät näppärästi palveluhakemistosta yhteystietoineen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliUnohdettu sota nostetaan esiin Tuomarinkylässä ja Tapaninvainiossa
Seuraava artikkeliPäättyykö Tapanilassa kierrätyspisteen metsästys?