Savelanpuiston kuntoportaat pian valmiit – Alppikylän ja Suutarilan portaiden toteutus epävarmaa

kuntoportaat
Savelanpuiston kuntoportaiden pituus on noin 100 metriä ja kokonaisnousu noin 25 metriä. Portailla ei tule olemaan talvikunnossapitoa. Kuva Teija Loponen

Koillis-Helsingin oli tarkoitus saada kolmet kuntoportaat parin vuoden sisällä. Ensimmäiset ja myös pisimmät niistä valmistuvat Pihlajistoon Savelanpuistoon ja avautuvat elokuun lopussa. Kahden muun kohtalo onkin epävarma.

Savelanpuiston kuntoportaat nuorisopuistosta tulevan ulkoilureitin varrella näyttävät jo täysin valmiilta, mutta työmaa-alue on yhä aidattu. Aitojen ulkopuolella on muutama kuntoiluväline, joita voi jo käyttää.

-Kävimme viime viikolla projektiorganisaation kanssa paikalla katselmoimassa tilanteen ja portaat kyllä valmistuvat työmaakyltin mukaisesti tässä kuussa, kertoo Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön projektipäällikkö Touko Leppänen.

-Rappusten ylätasanteella on vielä asvalttitöitä tehtävänä. Lisäksi jouduimme odottelemaan vähän sähkötöitä valaistukseen liittyen ja myös valaisimia puuttui. Opastustaulukin asennetaan vielä paikoilleen ja siistitään rappusten ympäristöä, sitten on kaikki valmista, lupaa Leppänen.

Rinteeseen rakennetut kuntoportaat kulkevat arvokkaan metsäkohteen läpi, mutta puita jouduttiin kaatamaan vain muutama.

-Näillä Savelanpuiston kuntoportailla on myös tärkeä merkitys läpikulkureittinä. Asukkaat ovat oikoneet tästä rappusten kohdasta alas ja esimerkiksi viime talvena käydessämme paikkaa katsomassa, tässä oli todella jäinen ja siten vaarallinen polku, huomauttaa projektipäällikkö Leppänen.

Savelanpuiston portaat ovat Koilliseen suunnitelluista kuntoportaista pisimmät, noin 100 metriä ja nousu 25 metriä, Suutarilaan oli suunnitteilla nousultaan 17 -metriset portaat ja Alppikylän nousu tulisi olemaan 14,5 metriä.

Kaikki nämä kuntoportaat ovat 2,5 metriä leveitä, puurakenteisia ja metallisin kaitein varustettuja. Kuntoportaat myös valaistaan kaiteen sisälle asennettavin valaistusjärjestelmiin.

Kuntoportaiden yhteyteen tulee infotaulut, penkkejä ja runkolukittavia pyörätelineitä.

Nyt kuitenkin Suutarilan ja Alppikylänhuipun kuntoportaat ovat jäissä.

Niiden rakentamisen piti lähteä liikkeelle ensi vuonna, mutta suunnitelmia joudutaan tarkistelemaan uudelleen, sillä kaupungin varat ovat vähissä. Näin on hankkeesta projektipäällikkö kuullut.

Hän toivoisi, että kuntoportaita päästäisiin edelleen rakentamaan, sillä ne tuottavat iloa varsin monille ikäryhmille ja käyttäjäkuntaa riittää ympäri vuoden.

Pihlajiston portaiden investointikustannus oli laskelmien mukaan 250 000 euroa, Alppikylänhuipun portaiden 160 000 euroa ja Suutarilan portaiden 150 000 euroa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLuonnon puolesta
Seuraava artikkeliEpäselvä informaatio turhauttaa pääradan käyttäjiä