Malmin tornista 45 – Näytön paikka

Ilmailutapahtumat ovat aina kiinnostaneet helsinkiläisiä – erityisesti Malmilla. Kuva Raine Haikarainen

Elokuun alussa toimintansa aloittanut valtuusto on vastaanottanut kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Malmin kentän kohtalosta. Aloitteen käsittely tulee olemaan näytön paikka sekä valtuustolle että uudelle pormestarille.

Pormestari Juhana Vartiainen ei ole tähän mennessä lämmennyt Malmin kentän säilyttämiselle. Rakennuslehdessä (16.6.) hän totesi, että ”kansalaisaktiivisuus on myöhässä siinä vaiheessa, kun alueelle on jo hyväksytty kaksi kaavaa”. Vartiaiselta tekee mieli kysyä, minkälaista ja missä vaiheessa kansalaisaktiivisuutta olisi tarvittu lisää.

Tähän mennessä ei ole riittänyt, että 74 000 ihmistä on allekirjoittanut Malmin säilyttämistä puolustavan kansalaisadressin ja luovuttanut sen päättäjille, 56 000 jättänyt eduskunnalle aloitteen erityislain säätämiseksi tai 13 197 tehnyt kuntalaisaloitteen kentän säilyttämiseksi. Näiden lisäksi yli 31 000 helsinkiläistä vaatii nyt asiasta neuvoa-antavaa kansanäänestystä.

Kentän säilyttämistä on puollettu lähes kymmenessä eri tahojen tekemässä mielipidekyselyssä sekä kansainvälisten ja kotimaisten kulttuurijärjestöjen painavissa kannanotoissa. Ainutlaatuisesta miljööstä on ilmestynyt 350-sivuinen historiikki, kirjoitettu satoja uutisia ja esitetty vaihtoehtoisia kehittämissuunnitelmia. Uusin on arkkitehti SAFA Juha Lammen vastikään palkittu Helsinki City Airpark -hybridimalli, joka mahdollistaisi sekä asuntorakentamisen että lentotoiminnan säilyttämisen. Mikään ei tunnu kuitenkaan riittävän.

Helsingin kaupungin asuntopoliittinen tilanne on muuttunut lyhyessä ajassa dramaattisesti. Tämän vuoden kesäkuuhun mennessä Helsingistä on muuttanut pois 3301 henkeä, joista merkittävä osa parhaassa työiässä olevia ja tilalle on tullut 1875 uutta asukasta. Muuttotappio on siis ennätysmäinen 1426 henkeä. Vaikka otettaisiin huomioon pandemian vaikutukset etätyöhön ja opiskelijoiden vähyyteen, tilasto on historiallinen ja häkellyttävä.

Poismuuttaneissa on paljon niitä, joita ei puhuttele poliitikkojen hellimä Lisää kaupunkia Helsinkiin -ajattelumalli. Sen sijaan kotikaupungissa halutaan säilyttää lähiluonto, historian arvokkaat kerrostumat ja vuosikymmenten aikana syntyneet aidot yhteisöt. Siis kaikkea sellaista, mitä Malmin lentokenttä edustaa.

Pormestari Juhana Vartiainen on tullut tunnetuksi talousosaajana, joka uskaltaa esittää rohkeita mielipiteitä ja tarvittaessa arvioida kriittisesti omaa ajatteluaan. Nyt hänellä olisi mahdollisuus tarkentaa aikaisempia malmikantojaan. Ensimmäisenä askeleena olisi tukea niitä oman valtuustoryhmänsä jäseniä, jotka ovat johdonmukaisesti kannattaneet neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä Malmin lentokentästä.

Raine Haikarainen

Edellinen artikkeliSuuri huoli
Seuraava artikkeliEkaluokkalaiset aloittivat koulutiensä