Ekaluokkalaiset aloittivat koulutiensä

Viime keskiviikkona etenkin ala-asteiden lähellä oli erityisen paljon kulkijoita vanhempien saattaessa kouluun lähtijöitä. Kuva Teija Loponen

Viime keskiviikko oli monelle ekaluokkalaiselle jännä päivä, silloin he näkivät ensimmäistä kertaa koulunsa, opettajansa ja luokkatoverinsa. Lapsen ensimmäinen koulupäivä oli myös monille vanhemmille varsin tunteikas kokemus.

Nyt koulunsa aloittaneet eivät päässeet keväällä tutustumaan tulevaan kouluunsa ja opettajaansa koronarajoitusten vuoksi. Ensitutustumiset koulun ja koulutulokkaiden kanssa hoituivat pääasiassa tietokoneiden välityksellä.

Viime keskiviikkona kouluja kohti asteli Koillisessakin melkoinen määrä koulunkäyntinsä aloittavia tenavia. Tapanilaan Hiidenkiven peruskouluun saattoi ensimmäisenä koulupäivänä ensiluokkalaisia lapsia monessa tapauksessa koko perhe.

Joitakin vanhempia lapsen koulun aloittaminen jännitti selvästi vielä enemmän kuin tuoretta koululaista itseään.

-Muistan kuinka itse lapsena jännitin kouluun menoa ja nyt se jännitys on aina vain pahempi oman lapsen kohdalla. Koulumaailma on muuttunut niin paljon, eikä kaikessa parempaan suuntaan, totesi eräs poikaansa kouluun tullut äiti. Hän ei halunnut nimeään julki.

Viola tuli Töyrynummelta Hiidenkiven koululle perheensä kanssa.

-Vähän jännittää, mutta ihan hyvin minä nukuin, Viola kertoi.

1 E-luokalla aloittanut tyttö kertoi osaavansa jo vähän kirjoittaa ja lukea. Kaverin isosisko oli hieman kertonut siitä millaista koulussa tulisi olemaan, siksi Violaa ei niin kovasti ensimmäinen päivä jännittänyt. Kouluun hän lähti innolla oppimaan uutta.

Sara odotti koulun pihalla vanhaa esikoulukaveriaan Elliä. Moni muukin eskarikaveri tuli samaan kouluun, mutta ei välttämättä samalle 1 A-luokalle.

-Toivon, että jo tänään vähän luettaisiin, vaikka tiedänkin, että on vain tutustumispäivä. Minä osaan jo lukea, kirjoittaa ja vähän laskeakin, listasi Sara taitojaan.

Sara kertoi odottavansa kovasti myös ranskan kielen tunteja, jotka alkavat heti ensimmäisellä luokalla.

Teija Loponen

  • Suomenkieliset peruskoulut ja lukiot aloittivat keskiviikkona 11.8. ja ruotsinkieliset peruskoulut ja lukiot maanantaina 16.8.
  • Perusopetuksen ensimmäisen luokan aloitti Helsingissä 6 000 ekaluokkalaista. Perusopetukseen osallistuu kaiken kaikkiaan Helsingin kaupungin kouluissa 45 000 oppilasta.
  • Kaupungin lukioissa opiskelee yli 9 000 lukiolaista ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa 17 000 opiskelijaa.
Edellinen artikkeliMalmin tornista 45 – Näytön paikka
Seuraava artikkeliSuuntimopuiston koulutie vielä kesken