OmaStadi ehdotukset arvioitavana: Ideoita mehiläistarhauksesta nuotiopaikkaan

Tapanilan ala-aste
Koulujen asvaltti- ja hiekkapihat ehdotetaan vaihdettaviksi pehmeämpiin materiaaleihin.

Helsingin osallistuvan budjetoinnin OmaStadin toisella kierroksella on kevään aikana hiottu lähes 500 ehdotusta kaupungin kehittämiseksi. Koillisesta jatkossa on 48 ehdotusta.

Tammi–toukokuussa satoja ehdotuksia kehitettiin yhteisvoimin OmaStadin verkkosivuilla ja kaupungin järjestämissä verkkotyöpajoissa, joihin osallistui noin 500 kaupunkilaista ja yli sata kaupungin asiantuntijaa. Kesäkaudella kaikkiin näihin asukkaiden ehdotuksiin voi tutustua Omastadin verkkosivuilla ja niitä voi myös kannattaa. Kesän aikana ehdotuksille lasketaan kustannuskehykset ja syksyllä ehdotuksista äänestetään.

Eniten ehdotuksia tehtiin teemoista liikunta ja ulkoilu sekä puistot ja luonto. Koillisessakin eniten toiveita ja ideoita syntyi nimenomaan liikuntaan ja ulkosalla tapahtuvaan oleiluun liittyen.

Puistolaan ja Tapaninvainion uimarannalle toivotaan painosäädettäviä ulkokuntosaleja. Ala-Malmin liikuntapuistoon kaivataan vanhentuneen ja käytännössä käyttämättömän hiekkakentän paikalle tekonurmikenttää palvelemaan liikuntaharrastajia, urheiluseuroja, kouluja ja päiväkoteja.

Irti hiekasta ja asfaltista kouluissa -esityksessä alueen koulujen pihojen ja lähikenttien modernisointia ehdotetaan lapsiystävällisiksi, hiekan tai asfaltin tilalle tekonurmi- tai tartanpinta.

Pukinmäessä halutaan liikuntapuiston ympäristöä parannettavan rakentamalla lisää liikuntapaikkoja Pukinmäenkaaren peruskoulun pihoille.

Vantaanjoella toivotaan vieraslajien torjuntaa, kuten espanjansiruetanoiden keräämistä pois.  Uimalaituri on haaveena Pukinmäen rantapuistoon, johon valmistuu joenrantapuisto niittyineen, grilleineen ja oleskelualueineen. Vantaanjoen rantaan toivotaan myös levähdys- ja oleskelupaikkoja sekä Pukinmäen matonpesupaikalle wc ja lisää parkkipaikkoja.

Malmin lentokenttää kiertävän ulkoilureitin palveluiden kehittäminen on toiveissa, samoin kävelypolku Kapteenskanmäelle ja näköalatasanne.

Tekonurmikenttä haluttaisiin Suutarilan ala-asteen koulun pihalle ja ulkokuntosali Jakomäkeen sekä Laidunpuistoon lähiliikuntapaikka kaiken ikäisille. Liikuntapistettä toivotaan myös Kotinummen puistoon.

Siltamäessä ulkokuntosali kaipaisi parantamista ja Siltamäkeen haluttaisiin myös Pumptrack rata ja nuorisopuisto.

Lähiliikuntamahdollisuuksien ja ulko-oleskelutilojen parantaminen lapsille ja nuorille on toiveena myös Puistolassa, jossa liikunta- ja leikkipaikkojen parantamista toivotaan Leikkipuisto Nurkassa, Nummisuutarin puistossa ja Puistolan raitin ala-asteella.

Valoa, turvallisuutta ja leikkivälineitä haluttaisiin lapsille leikkipuistoihin Suurmetsään, Jakomäkeen ja Alppikylään.

Mätäspolun Puistikon leikkipuiston täydellinen kunnostaminen nähdään tarpeellisena, erityisesti metsikön laidassa oleva puistikko kaipaa kipeästi valaistusta ja turva-aitaa. Kankarepuiston leikkipuistoon puolestaan kaivataan taaperoille leikkivälineitä. ja Alppikylän Nyyttipuistoon toivotaan linnunpesäkeinua.

Mukavaa yhteistä tekemistä haluttaisiin Jakomäkeen, Alppikylään ja Suurmetsään ja sitä kehittämään yhteisömanageri, joka koordinoi ja edistää toimintaa. Jakomäessä ideoitiin myös Pethousea, lemmikkieläinten kotia.  

Jakomäen iso hiekkakenttä tulisi muuttaa jalkapallotekonurmeksi.

Ideointien listalla on kunnon ulkokuntosali Viikinmäkeen sekä lisää liikuntaa kaikille turvallisilla poluilla Pihlajistossa ja Viikinmäessä. Alamäkipyöräilyrata, pulkkamäki ja grillauspaikka on toiveena Pihlajamäen nuorisopuistoon sekä harrastuskoordinaattori, joka myös tsemppaa ja ohjaa Viikin/Latokartanon nuoria harrastusten pariin.

Puistonpenkkejä kaivataan Viikinojanpuiston ja Hallainvuoren ulkoilureitille.

Frisbeegolfratoja ja harjoittelupaikkoja haluttaisiin Latokartanon liikuntapuistoon, Savelan frisbeegolfpuistoon myös uusia koreja ja Puistolan Koudan kentälle viisi koria. Multigolfrata on haaveissa Savelanpuistoon ja lisäksi ideoissa todetaan, että Viikin ja Latokartanon alueella on taaperoiän ja leikki-iän ohittaneille lapsille melko vähän tarjontaa.

Lasten skuuttipuisto haluttaisiin Tapaninvainioon Tervapääskynpuistoon ja Malmin peruskoulun Pohjolan toimipisteen pihalle kunnostusta, lisää keinuja ja kiipeilytelineitä.

Leikkipuisto Unikon peruskorjaus kuuluu Pukinmäen toiveisiin, amfiteatteria ehdotetaan Pukinmäen ja Malmin koulujen, päiväkotien, nuorisotalojen, kirjastojen, asukasyhdistysten ja kaikkien muidenkin toimijoiden yhteiseen käyttöön.

Ala-Malmilla ehdotetaan Poutapilven lähiliikuntakenttää Tullivuorentien eteläpuolelle. Yhteisöllinen piha päiväkoti Vaskiniittyyn ja Leikkipuisto Kesannon pihapiirin kunnostaminen ja monipuolistaminen ovat myös listoilla.

Koillisen lähiluonnon puolesta esitetään kukkaniittyjä ja lammikoita eli uusi kaupunkiniittyalueiden verkosto.

Matalan kynnyksen päiväkeskusta ehdotetaan Malmille ja Apu-Paku Koillinen eli liikkuvaa neuvontapistettä kiertelemään eri alueilla.

Grilli – tai nuotiopaikka ulkona oppimista ja virkistäytymistä varten on toiveena Traktoripuistoon tai Weisteenmäelle sekä kesäkanoja takaisin leikkipuisto Linnunrataan.

Mehiläistarhausta ja hunajantuotantoa ehdotetaan Nummisuutarin viljelypalstojen lähelle ja viihtyisyyttä ja koko kesän kukkivaa kirsikkapuistoa Tapuliin.

Malmin koirapuistoa pitäisi kehittää ja Ylä-Malmin torin suihkulähde korjata. Pihlajamäen Arkkitehtuuripolku tulisi kunnostaa uuteen kukoistukseen ja tarjota liikuntaa ja hyvinvointia tukevia palveluita ikäihmisille Vol 2.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMatti Lintumäelle Yrittäjäristi
Seuraava artikkeliLomakausi vauhdissa