Koillisessa pitää paikkansa sanonta: Vanhassa vara parempi

Äänestysinnossa laiskuus voitti monessa kaupunginosassa. Tai sitten ehdokkaiden vaikutusmahdollisuuksiin ei uskota. Kuva Teija Loponen

Vanhan sananlaskun mukaisesti koillisessa uskotaan vanhoihin valtuutettuihin. Vanhoja, ennestään valtuustossa olleita kuudesta täkäläisestä nyt valitusta on viisi, kaksi heistä kuuluu myös ikäluokaltaan vanhempiin, eläkeikäisiin.

Äänestysprosentit vaihtelivat koillisessa reippaasti. Ahkerimpia oltiin Puistolassa ja Tapaninvainiolla, laiskimmin ääniä jaettiin Jakomäessä ja Ylä-Malmi A-äänestyspaikoissa.

Puolueiden menestystä katsoen suurimman puoleen sijan sai SDP Malmilla, Jakomäessä, Pihlajamäessä ja Pihlajistossa, sekä Pukinmäessä, Tapulikaupunki B:ssä ja ja Ylä-Malmilla. Kokoomus vei kärjen Heikinlaaksossa, Puistolassa, Siltamäessä ja Suutarilassa sekä Tapanila A:ssa, Tapaninkylässä, Tapaninvainiolla, Tapulikaupunki A:ssa ja Töyrynummella.

Vihreät vetivät eniten ääniä Koillisessa ainoastaan Viikistä. Perussuomalaisten vahvat alueet olivat Jakomäki A ja Tapanila B.

Tarkastuslaskennassa monien Koillisen ehdokkaiden äänimäärät kohosivat hiukan. Koillisen ehdokkaista eniten nousi Vasemmiston Tapulikaupungissa asuva Veronika Honkasalon potti, joka oli lopulta 3028 ääntä. Omassa kaupunginosassaan hän ei silti ollut äänikuningatar, Tapulista ääniä kertyi 90, naapurista Tapanilasta 75 ja Puistolasta 46. Käpylässä, Vallilassa, Roihuvuoressa ja Herttoniemessä äänimäärät olivat myös noin 70-86 äänen luokkaa. Honkasaloa äänestettiin ympäri kaupunkia.

RKP:n tapanilalainen Björn Månsson sai 1674 ääntä ollen vahvoilla erityisesti Tapanilassa, 92 ääntä, Tapulikaupungissa 49, Tapaninkylässä 29 ja Tapaninvainiolla 25 ääntä. Ullanlinnassa häntä äänesti 53 henkilöä ja Kruunuhaassa 39.

Demareiden puistolalainen Sinikka Vepsä 1200 ääntä, oli vahvoilla kotinurkillaan. Hän nappasi Heikinlaaksosta 130, Puistolasta 124, Tapulikaupungin äänestyspaikoista 98 ja Malmin alueelta 100 ääntä. Koillisen muilta äänestyspaikoita ääniä tuli joitakin kymmeniä ja tasaisesti ympäri koko kaupunkia yksittäisiä ääniä.

Keskustan suutarilalainen Terhi Peltokorpi sai 1158 ääntä, josta suurin äänestyspaikkakohtainen saalis tuli Töyrynummelta 52. Useimmista muista Koillisen äänestysalueista ääni karttui hänelle 15-30 ja Peltokorpi keräsi kymmenkuntaa ääntä myös monilta asuinsuurpiirinsä ulkopuolisilta alueilta, kuten Pitäjänmäestä 19, Oulunkylästä 16 ja Laajasalosta 20.

Perussuomalaisten malmilainen Mari Rantanen keräsi 1113 ääntä. Töyrynummelta ääniä tuli 40, Tapulin äänestyspaikoilta yhteensä viitisenkymmentä ja Tapaninkylästä 27. Muuten ääniä tuli +-10 ympäri Helsingin. 

Perussuomalaisten toinen valituksi tullut, Tapulissa asuva Teija Makkonen sai ääniä 628. Sillä pääsi Halla-ahon imussa läpi. Puistola ja Heikinlaakso olivat 35 ja 26 äänellä häntä eniten äänestäneiden joukossa. Muutoin äänet kertyivät pääosin muutamien äänien ryppäinä eri puolilta Helsinkiä.

Keskustan alppikyläläinen Anna Karhumaa, 261 ääntä, pääsi varasijalle 2. Suurin yksittäinen äänimäärä, 32, tuli Jakomäen äänestyspisteistä.

Viikinmäessä nykyään asuva kokoomuksen Heimo Laaksonen, 710 ääntä, on nyt 3. varavaltuutettu. Hän keräsi eniten ääniä vanhoilla kotikulmillaan Puistolassa, 118, Heikinlaaksossa, 105, Tapaninkylässä 62 ja Tapaninvainiolla 57. Muilta äänestyspaikoilta ääniä tuli muutamin kymmeniä Koillis-Helsingin ulkopuolisilta äänestysalueilta kertyi yksittäisiä ääniä. Kokoomuksen 22. varasijalta löytyy ensikertalaisena pukinmäkeläinen Joona Turtiainen, joka keräsi 440 ääntä, niistä 70 tuli Pukinmäestä.

Perussuomalaisista varasijalle 9.  ylsi malmilainen Martina Houtsonen 204 äänellä, joista suurin yksittäinen äänimäärä 19 tuli Malmin äänestyspisteistä.

Varapaikalle (12. sija) jäänyt demareiden tapanilalainen Antti Vuorela keräsi ääniä yhteensä 358, joista kotikulmilta tuli 91, Tapaninkylästä 27 ja koko Malmilta 31. Yksittäisiä ääniä tuli muualta Helsingistä.

Äänestysprosentit vaihtelivat Koillisessa:

 • Ala-Malmi A 56,4%,
 • Ala-Malmi B 54,9
 • Ylä-Malmi A 43,7
 • Ylä-Malmi B 52,1
 • Jakomäki A 43,0
 • Jakomäki B 40,1
 • Pihlajamäki A 51,9
 • Pihlajamäki B 50,7
 • Pihlajisto 53,7
 • Puistola 71,0
 • Heikinlaakso 63,8
 • Pukinmäki A 57,6
 • Pukinmäki B 46,6
 • Siltamäki 54,9
 • Suutarila 62,5
 • Tapanila A 66,4
 • Tapanila B 54,4
 • Tapaninkylä 62,8
 • Tapaninvainio 70,9
 • Tapulikaupunki A 49,1
 • Tapulikaupunki B 51,8
 • Töyrynummi 61,2%
 • Viikki A 63,1
 • Viikki B 58,0
 • Viikki C 58,7
 • Viikki D 68,6

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSuven ihanuus
Seuraava artikkeliPukinmäen kesäteatteria Mustasaaressa: Kaivon salaisuus vie mielikuvitusmaailmaan