Moottoripyörät ja autoilijat huristelevat luvatonta reittiä Pihlajamäessä

Johtokivenpolku
Johtokivenpolku näyttää päällepäin aivan ajotieltä, sellaisena sitä käytetäänkin. Aidanteen kohdalta talon väki kulkee väylän toisella puolella olevalle leikkipaikalle ja pesutupaan. Kuva Teija Loponen

Pihlajamäessä Johtokiventie 1 asukkailla on erikoinen ongelma. Taloyhtiön pihan halkaisee Johtokivenpolku, jota käyttävät pyöräilijöiden ja kävelijöiden lisäksi toisinaan myös moottoripyörät ja autot. Talon asukkaille, etenkin leikkipaikalle juokseville lapsille, pihan poikki kiitävät menopelit aiheuttavat vaaratilanteita.

Johtokiventie 1:n asukkaat ovat jo useita kertoja useamman vuoden aikana kääntyneet turvattoman piha-alueensa johdosta kaupungin puoleen, mutta mitään ei ole tapahtunut. Sekään ei auttanut, että varavaltuutettu Juhani Strand´en laittoi asiasta liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkoselle kirjallista viestiä.

-Tilanne on aivan mahdoton. Sittenkö vasta tehdään jotain, kun joku lapsi jää tässä pyöräilijän tai muun kulkuneuvon telomaksi, ihmettelee Ilmi Pantsari-Virta, joka on aiheesta kaupunkiin useasti ollut yhteydessä.

-Meidän täytyi jo rakentaa vähän aitaa tuohon oleskelualueen suojaksi, kun fillaristit ajoivat siitäkin läpi, kertoo toinen asukas, Paavo Kalsi. Tolppa keskelle väylää tai jotain muuta tuohon täytyy vauhtien hillitsemiseksi saada, Kalsi lisää.

Kaupungin kanta on toisenlainen. Pihlajamäen alueen uusi liikennesuunnittelija Noora Lahtela selvitteli asiaa lehden pyynnöstä.
-Johtokivenpolku on yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varattu katu, joka on asemakaavoitusvaiheessa koettu tärkeäksi säilyttää.

Myöhemmin on huomattu, että tämä järjestely keskellä asuintontteja ei ole optimaalinen liikenneturvallisuuden kannalta. Reittiä ei sen alueellisen merkittävyyden vuoksi kuitenkaan olla sulkemassa julkiselta jalankululta ja pyöräilyltä, hän toteaa.

Lahtela kertoo, että kaupungin periaatteiden mukaisesti pyöräteillä ei töyssyjä käytetä, sillä niistä on mitä todennäköisimmin enemmän haittaa kuin hyötyä. Muitakaan hidasteita ei ole luvassa.

Asukkaat ovat olleet huolissaan myös reittiä luvattomasti käyttävästä autoliikenteestä.

-Pihlajamäen ostoskeskuksen kehittämishankkeessa ollaan tekemässä muutoksia Moreenitien pysäköintialueeseen, jota kautta autoilijat tällä hetkellä pääsevät ajamaan Johtokivenpolun suuntaan. Selvitämme suunnittelun yhteydessä, voisiko ajon ostoskeskuksen pysäköinnistä jalankulun ja pyöräilyn väylälle estää rakenteellisesti. Ajonestopuomeja ei lähtökohtaisesti laiteta pyöräilyn pääreiteille. Poikkeustilanteessa tulee luvattoman autoliikenteen määrä laskennallisesti todentaa ja suunnitella pyöräliikenteelle turvallinen ajoesteratkaisu, liikenneinsinööri toteaa.

Jotain sentään kaupunki lupaa tehdä.

-Pienenä parannustoimenpiteinä olemme kieltämässä Johtokivenpolulta mopoilun ja muuttamassa sen rinnakkaiseksi jalankulun ja pyöräilyn väyläksi. Tämä ei poista konfliktipistettä asukkaiden kulkureitiltä, mutta parantaa pyöräilijöiden sijainnin ennustettavuutta väylää ylittäessä. Jalankulun ja pyöräilyn tiemerkinnät myös viestivät autoilijoille, ettei väylälle ole moottoriajoneuvolla asiaa, toteaa Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön liikenneinsinööri Noora Lahtela.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin tornista 44 – Sinnikkyys palkitaan
Seuraava artikkeliVoimistelijat tähtäävät Tähtiseuraksi