Äänillä on väliä

Kuntavaalien ennakkoäänestys on sujunut odotetun vilkkaasti. Entistä useampien on arveltu koronan vuoksi äänestävän ennakkoon, jotta välttyisivät äänestyspaikkojen ruuhkilta varsinaisena äänestyspäivänä sunnuntaina 13.6. Äänestäjiä hämää näissäkin vaaleissa se, että ääni puolueelle on samalla ääni sen pormestariehdokkaalle. Kaikki eivät ehdolla olevia pormestariehdokkaita haluaisi tehtävään nostaa syystä tai toisesta, vaan soisivat jonkun muun valtuutetun kuin puolueen asettaman ehdokkaan voivan ottaa tehtävän vastaan. On jopa toivottu erikseen pormestarivaaleja. Toivottavasti tuo pormestariehdokkaiden kykyjen tai toimien epäily ei kuitenkaan johda siihen, että jättää koko äänestyksen väliin.

Äänen antamisella on paljonkin väliä. Kaikki ehdokkaat eivät kaupunginvaltuutetuiksi nouse, mutta siitä tehtävästä rannalle jäävät, hyvin ääniä keränneet pääsevät kuitenkin varavaltuutetuiksi. Kärkipään varavaltuutetut saavat valtuutettujen lailla lautakuntapaikkoja, joissa voivat yhtäläisesti olla vaikuttamassa asioihin. Ja moni varavaltuutetuista käy myös paikkaamassa varsinaisia valtuutettuja, jotka eivät aina valtuustoon kokouksiin pääse. Varavaltuutettu voi myös kesken kauden nousta varsinaiseksi kaupunginvaltuutetuksi, jos paikkoja jostain syystä vapautuu. Näin on tapahtunut Koillisestakin varavaltuutetuiksi nousseille.

Ennakkoäänestyspaikkoja on tarjolla lähes jokaisessa kaupunginosassamme ja tänä vuonna myös ulkona Malmin lentoaseman maastossa. Sinne tosin ei mennä lentokentän pääportin kautta, kuten moni on olettanut, vaan Alppikylän suunnasta. Moni äänestyspaikoista on auki pitkään iltaan, joten ruuhkilta on helppo välttyä. Ja äänestäessä kannattaa tietenkin valita jonkun täkäläisen ehdokkaan numero, jotta saisimme Koillis-Helsinkiin entistä enemmän valtuutettuja. Näillä äänillä on todella väliä asuinkolkkamme kannalta. Paikallisuus on vaaleissakin valttia, yhteiseksi hyväksi.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliKaupunkipyörät lisääntyneet
Seuraava artikkeliAsahin taikaa