Kauppias Kimmo Sivosella oma olutbrändi

-Ei vielä ihan valmista, mutta melkein, iloitsevat Mikko Ahola ja Kimmo Sivonen. K-Citymarket Tammiston sisältä löytyy oma olutpanimo.

Maltaat ovat valmiina varastossa, yksi iso kattilakeitin ja seitsemän 500 litran säiliötä odottavat olutlientä ja tölkkeihin tulevat etiketit ovat viimeistä silausta vaille valmiita. Euroopan ensimmäinen hypermarketissa sijaitseva olutpanimo odottelee tölkityskonetta ja lupia kuntoon, jotta panimotoiminta voi käynnistyä.

-Tämä on sellainen jo pitkään mielessä muhinut hyvän mielen juttu. Olut herättää intohimoja ja asiakkaamme odottavat jo innolla, että pääsevät maistelemaan lähiolutta panimostamme. Meillä on kourallinen reseptejä valmiina, toteaa panimoidean isä, Citymarket-kauppias Kimmo Sivonen.

-Artesaanioluiden suosio on ollut pitkään kasvussa. Kimmo on tuottanut omalla nimellään oluita jo monta vuotta ja nyt me haluamme tuoda kaupan valikoimiin myös täällä paikan päällä tuotettua oman Rosendal-panimon olutta, kertoo panimovastaava Mikko Ahola.

Ahola on kerryttänyt omaa olutkokemustaan ympäri Suomen pienpanimoissa, itse niitä harrastuksena valmistamalla sekä opiskelemalla Mustialan kursseilla ja vielä syvemmälle molekyylitasolle asti Leuvenin yliopistossa Brysselissä. Sivonen puolestaan on perehtynyt oluisiin lähinnä nauttimalla niitä.

-Kimmo valitsi panimon nimeksi Rosendal, joka on Tammisto ruotsiksi. Tässäkin asiassa suositaan lähituotantoa. Vesi on Helsingin vettä ja kaikki tarvikkeet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä, kertoo Ahola.

– Oman leipomomme tuotteita voidaan hyödyntää panimossa. Samoin muun muassa oluen keitossa syntyvät mäskit olisimme jo heti alkuun mielellämme toimittaneet tuohon naapuriin Haltialan tilan lehmille, mutta nyt ainakin alkuun ne menevät näkkileivän valmistukseen, lisää Sivonen.

Kunhan luvat varmistuvat, ryhdytään oluen valmistukseen. Maltaiden keitto kestää kuutisen tuntia, käyminen muutamia viikkoja ja kypsytys kuukaudesta useampaan. Tammiston mikropanimon kokonaistuotanto asettuu maksimissaan 50 000 litraan vuodessa.

Tuottava eräkoko on 500 litraa, yksi säiliöllinen, joten uudenlaisia tuotteita ja eri resepteillä valmistettuja oluita pystytään valmistamaan varsin nopeasti ja rinnakkain.

-Myös asiakkaat voivat tulevaisuudessa tilata ja teettää omia oluteriä vaikkapa erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin. Olut voidaan tehdä joko aivan omalla reseptillä, tai sitten mieluisaan olueen vaihtaa asiakkaan tiedoilla etiketit, miehet opastavat.

Viittä vaille valmiin panimon suunnitelmat ovat pitkälti Aholan käsialaa ja hän on myös vastannut laitehankinnoista.

-Tämä 50-neliön tila on otettu todella tehokkaaseen käyttöön. Kaupan remontissa esimerkiksi kylmätekniikka uusittiin ja nyt  sitä voidaan hyödyntää juomien viilennyksessä. Muun muassa lager olut tulee pitää noin nolla-asteisena useita kuukausia, selventää Ahola.

Kunhan kaikki on valmista, näkevät asiakkaat ikkunoiden läpi sekä juomaosastolta että kahvilan puolelta suoraan panimoon.

-Asiakkaita kiinnostaa, miten tuotteet valmistuvat. Siksi jatkossa kahvilassakin tulee olemaan keittiötilat asiakkaiden nähtävillä, kertoo isoja remontteja myymälässään pyöritellyt Sivonen.

Paljon uutta on vielä tulossakin, mutta ensin pannaan olut käymään. Valmista olutta saa kahdessa eri tölkkikoossa ja kahta eri vahvuutta. Etiketti kertoo tarkasti tuotteen sisällön.

Teija Loponen