Siltamäen ostoskeskuksen kortteliin korkeita kerrostaloja

Ostoskeskuksen väljä näkymä on muuttumassa melkoisesti. Kuva Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen tekemissä Siltakeskuksen suunnitelmissa entiseen ostoskeskuskortteliin nousisi kolme seitsemänkerroksista taloa sekä lisäksi kuusi ja viisikerroksisia asuinrakennuksia.  Uimahalli ei suunnitelmiin sisälly.

Alustavissa suunnitelmissa uuden rakennusmassan maantasokerrokseen sijoittuisi autopaikkoja sekä Kaksostenpolun toiselle puolelle korkeiden kerrostalojen alakertaan, että päivittäistavarakaupan viereen Jalopeurantien ja Jousimiehentien väliin.

Katutasoon tulisi myös suunnitteluversioissa tilat kioskille, kahdelle ravintolalle, kahvilalle, apteekille sekä muutamalla muulle liikeyritykselle. Market tila saattaisi olla kaksikerroksinen ja pieniä liiketiloja voisi löytyä myös kakkoskerroksesta.

Asuntokerrosneliöitä syntyisi lähes 20 000 kem2 ja liiketilaa sekä aputiloja noin 2600 kem2.

Suunnittelukokouksessa kaupungin edustaja Antti Varkemaa on todennut, että rakennusten maantasokerrokset ja kadulle avautuvat tilat on keskeisillä paikoilla osoitettava pääsääntöisesti liike- tai muuksi toimitilaksi. Alue on kävelypainotteinen.

Lähikeskustan alueelle ei saa sijoittaa seudullisesti merkittäviä vähittäiskaupan myymälöitä. Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta kivijalkamyymälöistä muodostuvaa kokonaisuutta. Mahdolliset hoivatilat voivat olla asumista, mutta eivät liiketilaa.

Siltamäen sympaattinen pieni uimahalli on monille siltamäki-suutarilalaisille ollut yksi syy muuttaa alueelle.

-Tavoitteena on, että uusi korvaava paikka uimahallille löydettäisiin Siltamäki-Suutarila-alueelta, mutta sopivan tontin löytäminen on kieltämättä varsin vaikeaa, kertoo Urheiluhallit Oy:n toimitusjohtaja Pekka Laitinen.

Laitinen toteaa, että uusiin ostoskeskuksen ja asuinrakentamisen suunnitelmiin uimahallia ei saada mahdutettua.

-Ylipäänsä tässä kokonaisuudessa on niin monia omistajatahoja ja ristikkäisiä ajatuksia ja hankkeita, että koko kaavoitushanke on haastava. Mutta koska uimahalli on vetovoimainen tekijä Siltamäen asuinalueella, ei halliajatuksesta haluta tyystin luopua, Laitinen selvittää.

-Siltamäen uimahallissa on noin 70-90 000 käyntiä vuodessa, joka jossain pienessä kunnassa olisi aivan huikea määrä, kuvailee Laitinen.

Hän lisää, että vaikka Malmin uimahallin laajennus käynnistyy ja se tulee tarjoamaan jatkossa huomattavasti suuremmat tilat ja allasmäärät, tulee myös Malmin oma asukaskanta kasvamaan merkittävästi. Siksi Siltamäen suunnalle uusi uimahalli olisi tarpeen.

Siltamäen ostoskeskuksen kaavoituskokouksissa on ollut mukana kaupungin eri toimialojen virkamiehiä, arkkitehtitoimiston edustajia, Siltakeskus Oy:n hallituksen edustajia muun muassa Liikuntahallien ja seurakuntayhtymän osalta sekä HOK Elannon edustaja.  Lisäksi taloyhtiöiden puheenjohtajat eli Siltamäen huollon hallitus ovat olleet suunnittelukokouksissa läsnä.

Virallista asemakaavamuutoksen ensimmäistä nähtävillä oloa suunnitellaan alkusyksylle.

Teija Loponen

*5.5. klo 14 korjattu 20 000 kem2, ei km2.

Edellinen artikkeliJuhlitaan äitejä
Seuraava artikkeliEhdokkaat esittäytyvät 5.5.