Maahiset menettämässä Muonamiehen mökin

Muonamiesmokki-
Muonamiehen mökki on suojeltu kiinteistö ja Maahiset ovat toiminnassaan pyrkineet suojelemaan sen historiallista arvoa. Kuva Teija Loponen

Partiolippukunta Maahiset on pian samassa tilanteessa kuin muutamia vuosia sitten. Lapsia ja nuoria riittäisi vapaaehtoistoimijoiden pyörittämään toimintaan, mutta kokoontumistiloja ei. Kaupunki on myymässä lippukunnan vuokraaman tilan Siltamäestä.

Siltamäki-Suutarilan alueella toimivassa Maahiset -lippukunnassa on yhteensä reilut 200 jäsentä, lisääkin olisi tulossa. Siltamäessä kaupungilta vuokratussa historiallisessa Muonamiehen mökissä kokoontuu neljänä iltana viikossa reippaita partioryhmiä.

-Lisäksi Muonamiesmökissä pidetään usein johtajiston kokouksia. Niitä järjestettiin ennen koronaa myös viikonloppuisin. Muonamiesmökki on meille tärkeä myös varastotilan takia. Sopivia tiloja retki- ja leiritarvikkeiden varastointiin on vaikea löytää, etenkään sellaisia, joista nuoret johtajat voivat niitä itsenäisesti noutaa, valaisee lippukunnan hallitukseen kuuluva Lauri Kuula.

Kuula kertoo kokemuksesta, että Siltamäki-Suutarila-alueella partiotoiminnalle suotuiset tilat ovat harvassa.

-Muonamiehen mökin saimme käyttöömme syksyllä 2017. Sitä ennen olimme joutuneet siirtämään väliaikaisesti yhden ryhmämme toisen lippukunnan tiloihin Malmille useammaksi vuodeksi. Lippukunnan kannalta ryhmien jakaminen moneen paikkaan on hankalaa, koska silloin osa kalustostakin pitää jakaa useaan paikkaan viikoittain saataville.

Nyt Maahiset ovat jälleen saman tilaongelman edessä. Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristölautakunta päätti marraskuussa, että Muonamiehen mökki Pallomäentie 3:sta myydään.

-Muonamiesmökki on tärkeä osa viikkotoimintaamme. Tilan menettäminen voisi tarkoittaa kymmenien nuorten harrastustoiminnan loppumista. Alustavan kartoituksen mukaan alueemme kerhotilojen, nuorisotilojen sekä muiden sopivien tilojen käyttöaste on suuri ja tilojen saaminen käyttöön riittävässä mittakaavassa on hankalaa. Olisi todella sääli ilmoittaa lapsille, että teidän ryhmänne toiminta on nyt vain pakko lopettaa, Kuula kuvailee.

Partiolippukunta vetoaa niin suoraan kaupungin virkamiehiin, kuin tuleviin valtuutettuihinkin, että päätöstä myydä Muonamiehenmökki harkittaisiin uudelleen.

-Meillä olisi mahdollisuus kasvattaa toimintaamme ja tarjota hyvä harrastus yhä useammille nuorille, jos saamme tilat pitää. Jos tila menetetään, se voi aiheuttaa kymmenien nuorten harrastustoiminnan päättymisen alueellamme.

Helsingin kaupungin strategiassa mainitaan nuorten eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen. Partio on niin nuorille kuin kaupungillekin arvokasta toimintaa, sillä Suomen Partiolaiset ja myös Maahiset Ry Suomen Partiolaisten jäsenenä pyrkii vähentämään syrjäytymistä.

-Partiotoiminta on suhteellisen edullinen harrastus ja mahdollistaa harrastuksen myös taloudellisesti heikommassa asemassa oleville nuorille. Vuonna 2018 Suomen Partiolaisille on myönnetty Allianssin tunnustus syrjäytymisen ehkäisystä, toivomme, että tämäkin otettaisiin päätöksenteossa, lippukunnan edustajat toivovat.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa toimiva kaupunginvaltuutettu Heimo Laaksonen kertoo olevansa huolissaan partiolaisten tilamenetyksestä. Hän muistuttaa, että Nuorisotoimi ei kuitenkaan vastaa kiinteistöistä, vaan ne kuuluvat Kaupunkiympäristön toimialaan, joka on nostanut Siltamäen Muonamiehen mökin myyntilistalle.

Laaksonen kertoo kuitenkin kääntyneensä asiassa Nuorisotoimen johtajan Mikko Vatkan puoleen kysyen, mitä asiassa olisi tehtävissä.

-Emme pysty varmastikaan laittamaan jarruja myyntihankkeeseen, mutta tehtävämme on auttaa siinä, että tilat löytyisivät mahdollisimman kivuttomasti, vastasi Vatka.

Teija Loponen