Kirkkoherra Heikki Arikka siirtyy uusiin tehtäviin

Heikki Arikka
Heikki Arikka kertoo työnsä kirkkoherrana olleen toisinaan aika yksinäistä. Kuva Teija Loponen

Heikki Arikka valittiin Malmin kirkkoherraksi viisi vuotta sitten. Kuluneisiin vuosiin on mahtunut paljon uudistuksia ja muutoksia. Nyt on kuitenkin jäähyväisten aika, Arikka palaa Varsinais-Suomeen uusiin tehtäviin.

Malmin seurakunnan kirkkoherraksi valittu Heikki Arikka tiesi joutuvansa isojen asioiden eteen.

-Meidän piti seurakunnassa pohtia arvojamme ja toimintaamme, miten pääsisimme lähemmäs ihmisiä ja miten uudistaa toimintaa samalla, kun joudutaan luopumaan osasta tiloja.

-Jalkautumisten ja projektipappien ansioista lähestyimme ihmisten arkea ja pystyimme ehkä koskettamaan heitä, kuten olin toivonutkin. Meillä on ollut ostaripappeja ja hautausmaapappeja ja Laanisen Timo Teboilin miesten porukoissa sekä mukana Romano Missiossa. Lisäksi olemme toteuttaneet palvelumuotoilua sekä miesten saunanrakennusprojektin, kaikissa niissä on kohdattu ihmisiä, jotka eivät itse kirkon tiloihin ole tulleet, listaa Arikka.

Seurakunnan on ollut pakko muuttaa toimintatapojaan jo siitäkin syystä, että seurakuntalaisten määrä vähenee jatkuvasti ja samoin hiipuu toimitusten määrä.

-Esimerkiksi kastettujen määrä on tipahtanut 1200:sta kolmeensataan. Töiden vähentyessä on ollut pakko vähentää myös henkilökunnan määrää, se on pienentynyt 30 prosentilla, kanttorien määrä jopa puolittunut, laskeskelee kirkkoherra.

Viisi vuotta eivät ole olleet helppoja.

-Minähän en päätöksiä tee, vaan seurakuntaneuvosto, mutta olen päätösten toimeenpaneva voima. Luovun mielelläni tästä johtajan roolista, jossa on joutunut toteuttamaan ikäviäkin päätöksiä ja ottamaan vastaan niistä tulleen palautteen. Henkilökohtaisesti minulle on ollut rankkaa myös pitää tiettyä etäisyyttä työntekijöihin, mikä on kuitenkin ollut välttämätöntä henkilöstöjohtamisen kannalta. Kirkkoherrana olo on usein aika yksinäistä, pohdiskelee Heikki Arikka.

Malmilta jää myös paljon hyviä muistoja ja iloisia onnistumisia.

-Malmin seurakunta uudistui näinä vuosina monin tavoin ja toimi edelläkävijänä muillekin seurakunnille. Meiltä on kysytty neuvoja ja otettu mallia, se lämmittää mieltä ja kertoo, että jotain on tehty oikein, Arikka iloitsee.

Kirkkoherra kokee myös saaneensa Malmin seurakunnasta hengellisen kodin. Hän on nauttinut siitä kyläfiiliksestä, jonka aisti jo tänne tutustumaan tullessaan.

-Vaikka olemme Suomen pääkaupungissa, niin täällä monet kaupunginosat ovat kuin omia kyläyhteisöjään omanlaisine ihmisineen ja erityispiirteineen. Asetuin asumaan Viikkiin ja ostin Malmilta fillarin, jolla olen kulkenut ympäriinsä. En tiedä miten minä Malmille tulin joutuneeksi, mutta selvää johdatusta tässä koen. Ehkä minua tarvittiin tänne unilukkariksi herättelemään seurakuntaa ja nyt se työ on tehty. Kyllä minulla vielä potkua olisi ollut jatkaakin, mutta toisaalta koen hyväksi sen, että johtaja vaihtuisi 5-10 -vuoden välein. Se on yhteisönkin etu, kirkkoherra pohdiskelee.

Viime vuosina on tehty paljon muutoksia ja kipeitäkin leikkauksia, jotka ovat menneet monilla seurakuntalaisilla ja työtekijöilläkin syvälle tunteisiin.

-Isot tilasäästöt tulevat olemaan vielä edessä. Budjetti on pienentynyt miljoonalla ja yhä on purettava ja löydettävä uusia suuntia ja tapoja toimia. Se ei tule jatkossakaan olemaan helppoa, tietää Arikka.

Itse hän jää toukokuun alusta lomalle ja siirtyy kesäkuun alusta uuteen työhönsä. Kirkkoherraa sijaistaa hallintopastori Elina Perttilä.

Uuden kirkkoherran valintaprosessi lähtee liikkeelle huhtikuun lopulla siten, että seurakuntaneuvosto pyytää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta kirkkoherran viran auki julistamista. Vaali toimitetaan syyskuussa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTringa ja Helsy tarkentaisivat Malmin ja Pukinmäen suunnitelmia
Seuraava artikkeliIstutko paljon?