Pukinmäki-seuralta kannanotto arvotaloista

Villa Björkbacka
Villa Björkbacka on toiminut päiväkotina samassa pihapiirissä päiväkotikäyttöön rakennettujen uudisrakennusten kanssa. Kuva Teija Loponen

Pukinmäki-seura on lähestynyt kaupunginhallitusta kirjelmällä, jossa se kiittelee alueen lasten päiväkotitarpeesta huolehtimisesta, mutta kantaa samalla huolta Villa Öllerin ja Villa Björkbackan tulevaisuudesta.

-Täällä muistetaan vielä hyvin, millaisella innolla ns. lastenkylä kohosi 1980-luvulla Erkki Melartinintien varrelle. Uudisrakennukset tarjosivat silloin kipeästi kaivattuja lisätiloja koululaisille ja myös päiväkotilapsille.

Seura haluaa nyt kiinnittää huomiota kahteen arvorakennukseen, joista päiväkotitoiminta loppuu.

-Vanhaa 1900-luvun alun jugend-tyyliä edustava Villa Öller on kivitalo, kivijalka vankkaa graniittia, ja Villa Björkbacka on puolestaan puurakenteinen, vähäeleisemmin koristeltu. Molemmat edustavat harvinaisiksi jääneinä yksilöinä vanhan Bocksbackan huvila-aikakautta, ja lisäksi edelleen sitä kansallisromanttista kulttuurimaisemaa, jonka koko tuo mäkialue aikoinaan muodosti. Nyt sitä täydentää osuvalla tavalla Lauri Astalan ympäristötaideteos Aurinkolabyrintti (1999), kirjeessä todetaan.

Seura myös valistaa kaupunkia, että lähimaisemasta ovat kadonneet jo esimerkiksi säveltäjä Erkki Melartinin ja kenraali, orkesterinjohtaja Golowinin huvilat. Björkbacka liittyy yhdellä säikeellä myös tasavallan ensimmäiseen presidenttiin (tarkemmin: Pukinmäki – Aikoja ja ihmisiä, 1995, Pukinmäen kotikaupunkipolut, 2015).

-Kun kaupunki miettii näiden arvorakennusten tulevaisuutta, toivomme ensinnäkin niiden säilymistä riittävän avoimessa maisemassa. Toiseksi toivomme niille sellaista kestävää käyttöä, joka on sopusoinnussa niiden perinteikkään ilmeen kanssa. Pukinmäessä ei ole liikaa vanhoja arvokkaita rakennuksia korkeiden kerrostalojen välissä. Suojeltu kartano on vielä näitäkin vanhempi ja se on monipuolisessa kotiseutukäytössä, Pukinmäki-seuran puheenjohtaja Seppo Hölttä toteaa.

Samainen kirje lähetettiin alueen arkkitehti Joakim Kettuselle, joka siihen jo ehtikin vastata todeten, että kaupunki pyrkii huomioimaan rakennusten kulttuuriarvot maankäytön suunnittelussa.

Presidentin rouva Pukinmäestä

Pukinmäessä on asunut monia kuuluisia henkilöitä. Yksi heistä oli Vaasassa syntynyt Ester Ståhlberg (ent. Hällström, o.s. Elfving), joka oli suomalainen kirjailija, opettaja ja toimittaja sekä tasavallan presidentti Kaarlo Juho Ståhlbergin puoliso vuodesta 1920 lähtien.

Ester Ståhlberg teki lastensuojelutyön parissa merkittävää työtä ja perusti vuonna 1922 sisällissodan lapsiuhreja auttaakseen Suomen Pelastakaa lapset -järjestön.

Teija Loponen