Kevät saa puistojen ystävät liikkeelle, koillisessa 178 rekisteröitynyttä puistokummia

Stebupuisto
Asukkaat kunnostivat Tapanilan Stebupuiston ja he myös huolehtivat sen viihtyisänä ja siistinä pysymisestä. Kuvassa uudistetun puiston avajaiset, nauhaa leikkaamassa Armi Kuusela. Kuva Teija Loponen

Puistokummius on yhä suositumpi harrastus. Puistokummit ovat vapaaehtoisia, jotka haluavat pitää kaupungin viheralueita, kuten puistoja roskattomina. Puistokummina voi toimia myös koirapuistossa.

-Meillä on rekisterissämme Koillis-Helsingin alueella peräti 178 rekisteröitynyttä puistokummia. Tosin siinä ei noudateta perinteistä suurpiirijakoa, vaan puistokummirekisterissä Koilliseen kuuluvat myös Oulunkylä, Veräjämäki, Käpylä ja Koskela. Puistokummien jako tehdään niiden alueiden mukaan, joiden mukaan tilaamme viheralueiden hoidon, selventää Kaupunkiympäristön Rakennukset ja yleiset alueen ylläpidossa työskentelevä vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela.

Koskela kertoo, että puistokummit saavat toimia missä viheralueilla vain, kunhan toiminta kohdistuu yleisille alueille.

-Ilmoittautumisen yhteydessä saa toki ilmoittaa, jos on joku tietty puisto, jossa aikoo toimia, mutta tämä ei sido toimimaan vain siellä.

Mitään suosituinta kohdetta Koillisessa ei puistokummeilla voi sanoa olevan.

-Tyypillisesti puistokummit haluavat kohdistaa toimintansa oman asuinpaikan lähiympäristöön, sekä puistoihin että kulkureittien varrelle.

-Eniten puistokummeja on Malmin alueella, 113, mutta alueena sekin kattaa meillä Malmin lisäksi Viikin, Pihlajiston, Pihlajamäen, Tapanilan ja Jakomäen seudut, listaa Koskela.

Puistokummitoiminta sopii periaatteessa kenelle vain.

-Meillä ei ole ikärajoja tai muitakaan rajoitteita. Toki kohtalainen liikuntakyky on eduksi, mutta varmasti myös pyörätuolista käsin voisi kerätä roskia ympäristöstä, Armi Koskela tuumii.

Puistokummien keski-ikä pyörii 50–70 vuoden välillä.

-Tyypillinen puistokummi on eläkeläinen, mutta mukana on myös lapsiperheitä sekä nuoria aikuisia. Varsinkin viime aikoina on ilmoittautunut mukaan muitakin kuin jo eläkkeelle siirtyneitä.

Talvisin puistokummeille ei erityisemmin ole tekemistä.

-Lumisina talvina ei tekemistä ole juurikaan. Lumikummitoimintaa ei voitu toteuttaa vastuukysymysten vuoksi. Siinä vapaaehtoiset olisivat voineet esimerkiksi poistaa suojateiden tai bussipysäkkien aurausvalleja. Se ei onnistunut, koska työsuojelu vaatii, että katualueella työskentelevällä pitää olla koulutuksen vaativa katutyölupa. Katualueella, liikenteen seassa työskentely on liian vaarallista teetettäväksi vapaaehtoisilla, Koskela valaisee.

Lumikummit olisivat myös voineet auttaa pientaloalueilla asuvia vanhuksia aurausvallien poistossa tonttiensa kulkuväyliltä, mutta se taas ei kuulu kaupungin organisoimaksi toiminnaksi.

-Puistokummitoiminta keskittyy siis viheralueiden hoitoon ja se on hyvin sesonkiluonteista toimintaa. Toki jos lunta ei tule kuten viime talvena, niin roskia voi kerätä ympäri vuoden.

 Uusia kummeja otetaan koko ajan toimintaan mukaan.

-Ympäristön siistinä pitämisessä riittää kyllä kaikille tekemistä, niin siivoamisessa kuin vaikka vieraskasvilajien kitkennässä, vakuuttaa Armi Koskela.

-Uskon, että puistokummien määrä reagoi aika hyvin vallitsevaan tilanteeseen. Jos ympäristössä on paljon roskaa, ilmoittautuu paljon puistokummeja, jos taas roskaa ei ole, mikä olisi tietenkin hieno asia, ei myöskään puistokummeja tarvita.  

Puistokummien toiminnanohjauksesta vastaavat vapaaehtoistyön koordinaattori sekä alueelliset puistokummiohjaajat.

Mukaan voi ilmoittautua kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa. Puistokummi saa käyttöönsä roskapihdit, Hyvällä asialla -huomioliivin, puistokummikalenterin tuntien merkkaamista varten sekä Puistokummi -kortin. Koronarajoitusten aikaan kannattaa tarkistaa, onko asiakaspalvelu avoinna.

Vapaaehtoisten toivotaan sitoutuvan toimintaa vähintään vuodeksi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRipaus kevättä
Seuraava artikkeliLukion 1. luokkalaiset opiskelleet enemmän etänä kuin koulussa: Itseopiskelu väsyttää ja ahdistaa