Pukinmäki-Seura jäi huvilapäätöksissä pimentoon

Villa Öller
Rappinkipintainen Villa Öller on rakennettu vuonna 1901. KUVAAJA HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO / S.VALANTO

Pukinmäessä on oltu aivan ymmyrkäisinä siitä, että Helsingin kaupunki aikoo siirtää päiväkoti Nuotin pois historiaa huokuvalta huvilatontilta. Kaupunki on kirjoittanut asiaa koskeviin päätösasiakirjoihin, ettei se muuton jälkeen enää tarvitse vanhoja rakennuksia.

Kaupungin aikeet hylätä Erkki Melartinin tien ja Jokipellontien välissä olevan päiväkodin neljä toimitilaa vuonna 2023 ovat tulleet yllätyksenä myös alueen kaupunginosayhdistykselle.

– Jostain syystä on käynyt niin, ettei kotiseutuyhdistykseltä ole kyselty kantaa uuteen päiväkotirakennukseen. Lehdestä siitä on luettu ja naapurit ovat kertoneet. Rakennusmassa vaikuttaa kookkaalta, mutta eipä kukaan sitä tuntunut vastustavan. Se nousee entisen tilalle, lähin naapuri on koulurakennus, sanoo Pukinmäki-Seuran hallituksen sihteeri Tero Tuomisto.

Hän kertoo, että Pukinmäki-Seuran puheenjohtaja Seppo Hölttä on luonnostelemassa kaupunginhallitukselle seuran kannanottoa asiaan.

Lopullinen päätös päiväkoti Nuotin siirtämisestä 210 lapsen uudistiloihin puretun päiväkoti Pieksun paikalle kristillisen koulun viereen on syntynyt kaupunginhallituksessa.

– Vähän kyllä ihmetyttää, että miksi 1980-luvulla rakennetut ovat nyt jo purkukunnossa, Tuomisto hämmästelee kahden vuonna 1988 valmistuneen päiväkotirakennuksen kohtaloa.

Asia ei etene valtuutettujen ruodittavaksi, koska hankkeen veroton kustannusarvio on noin 9,5 miljoonaa euroa. 10 miljoonaa euroa on nykyään raja, jonka ylittävistä hankkeista päättää valtuusto. Pieksupolun tontin rakentamisen on ilmoitettu olevan haasteellista, mistä herää kysymys, että pysyykö hinta alle 10 miljoonan euron. Esimerkkejä julkisten hankkeiden hinnannousuista riittää.

Tuomiston mukaan päiväkotipaikoille Pukinmäessä on tarve. Nykyisessä Nuotissa on nyt 152 paikkaa. Uuteen mahtuu noin 60 enemmän.

Jos päiväkoti ei täytykään, saattaa se tietää muuttoa jollekin toiselle päiväkodille. Esimerkki löytyy Pihlajamäestä, jossa on vast’ikään valmistunut päiväkoti Louhikko. Sen rakentamista virkamiehet perustelivat muun muassa lisäpaikkojen tarpeella. Päiväkodin valmistuttua varhaiskasvatuksen virkamiehet ilmoittivat Pihlajistossa päiväkoti Pyynikin vanhemmille, että Pyynikki lakkautetaan ja tullaan siirtämään Pihlajamäen Louhikkoon. Huijatuksi itsensä kokeneet Pyynikin vanhemmat nousivat vastarintaan, mutta   

kaupunki ei ottanut vanhempien toivetta säästää Pyynikki kuuleviin korviinsa.

Pukinmäen menneisyydestä muistuttava jugend-tyylinen Villa Öller on tänä vuonna 120-vuotias ja sen vieressä oleva Villa Björkbacken kymmenisen vuotta nuorempi.

– Öllerin huvila ja Björkbackenin vastaava puurakenteinen talo ovat merkittäviä historiallisia rakennuksia ja liittyvät monin tavoin myös paikalliseen historiaan. Jälkimmäisellä on pieni yhteytensä myös tasavallan historiaan, Tuomisto valottaa.

Huviloiden ympäriltä on vuosien saatossa purettu vanhoja rakennuksia, joten jäljellä olevat alkavat olla harvinaisuuksia sarallaan.

– Erkki Melartinin huvilahan läheiseltä mäeltä katosi jo vuosikymmeniä sitten. Toivottavasti kaupunki tekee näiden kanssa järkeviä ratkaisuja, jotka turvaavat niiden tulevaisuuden ja maisemallisen näkyvyyden.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPääsiäinen 1958 Wanhassa Puistolassa ylioppilaskirjoitusten ja autoremontin merkeissä
Seuraava artikkeliRipaus kevättä