Rakennusliike SSA ja Pihlajamäki-seura järjestivät viime viikolla asukasillan verkossa liittyen Pihlajamäen ostoskeskuksen alueelle tulevaan uudisasuntotuotantoon. Kahden kerrostalon rakentaminen voisi alkaa jopa jo vuoden päästä.
Etätilaisuudessa SSA:sta mukana olivat myyntipäällikkö Ann-Mari Piironen, hankekehitysjohtaja Tuomas Reunanen ja arkkitehti, hankkeen pääsuunnittelija Aaron Rantala.
Pihlajamäki-seuraa edusti muun muassa sen puheenjohtaja Milja Parviainen, joka myös kertoi Lähitiedon toimitukselle asukasillan tapahtumista.
Lehdessämmekin on jo aiemmin kerrottu, että Pihlajamäen ostoskeskuksen uuden puolen liikerakennus puretaan ja sen paikalle rakennetaan uusi, nykyistä hieman pienempi yksikerroksinen liikerakennus.
-Se on oma projektinsa, jolla on eri rakennuttaja ja se käynnistyy ennen asuinrakentamisen käynnistymistä, oli Tuomas Reunanen todennut.
Milja Parviainen kertoo Reunasen todenneen, että hän pitää täysin mahdollisena sitä, että rakentaminen alkaisi jo vuoden päästä.
Liikerakennuksesta erilliset kaksi uutta asuintaloa tulevat ostoskeskuksen uuden puolen ja Pihlajamäentien väliin. SSA:n edustajien mukaan rakennukset ovat joko 5- ja 6-kerroksiset tai mahdollisesti molemmat 6-kerroksisia.
-Moreenitien puolelle tulee ARA-asuntoja ja Meripihkatien puoleinen talo muodostuu kovan rahan asunnoista.
Huoneistoja on suunnitteilla molempiin taloihin 65-75 kpl eli yhteensä noin 140 asuntoa. Helsingin kaupunki on asettanut rakennuttajille ehdon, että puolet asunnoista tulee olla perheasuntoja, eli 3 h + keittiö tai isompia. Isoimmat asunnot tulisivat olemaan 4 h + keittiö, keskimäärin noin 90 neliöisiä. Luvassa on myös erikokoisia kaksioita sekä pieniä kolmioita ja yksiöitä.
Talojen alakerrokseen tulee asukkaiden yhteisiä tiloja muun muassa pyykinpesuun.
-Vuokrattavaa liiketilaa näihin taloihin ei tule. Parkkipaikat sijoitetaan sekä maan alle, että Moreenitien puolelle. Talojen väliin jää sisäpiha-alueeksi suojeltu kallio. Lasitetut parvekkeet sijoittuvat sisäpihan puolelle. Talot yhdistetään yhdyskäytävällä, jonne tulee yhteisiä tiloja, kertoi arkkitehti Aaron Rantala.
Tilaisuuteen osallistuneet asukkaat kommentoivat Pihlajamäen olevan lapsiperheiden suosiossa, joten perheasuntoja tarvitaan.
-Samoin todettiin, että Pihliksessä on paljon ikäihmisiä, jotka pitävät hissitaloa ilman mäen päälle kiipeämistä kiinnostavana mahdollisuutena, kertoi Milja Parviainen illan etenemisestä.
Tilaisuudessa sai esittää toiveita asuntoihin ja yhteistiloihin liittyen. Yhteistiloihin ehdotettiin muun muassa kuntosalia ja askartelutiloja.
-Monia kuitenkin mietitytti, tapahtuuko edelleenkään mitään, rakentamista kun on pyöritelty jo yli kymmenen vuotta. Yleinen mielipide oli, että uskotaan vasta kun nähdään, kertoo Parviainen.
Pihlajamäki-seura halusi tietää, miten suunnittelussa on huomioitu se, että Pihlajamäki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Massiivinen uudisrakentaminen aiemmin matalasti rakennetun tilan paikalle muuttaa paikan luonnetta.
-Kuinka varmistetaan, että muutos kaupunkikuvassa on positiivinen, tai ei ainakaan negatiivinen?
Aaron Rantala vakuutti, että taloista tehdään ympäristöön hyvin sopivia.
Pihlajamäki-seura korosti myös pitävänsä ostarin elinvoimaisena säilymistä erittäin tärkeänä.
-Ostari, päädyn torialue mukaan luettuna, on Pihliksen sydän. Sen toivotaan kehittyvän viihtyisäksi kohtaamispaikaksi kaikille pihlisläisille. Haluamme, että palvelut pysyvät ja parantuvat!
Teija Loponen