Lentotoiminnan lakkautus suututtaa asukkaita

Toissa sunnuntaina loppui Malmin kentällä lentotoiminta. Seuraavana päivänä lentokentän liput olivat puolitangossa ja ihmiset toivat alueelle hautakynttilöitä. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Malmin lentokentän kiitotiet suljettiin viime viikon maanantaina. Samana päivänä Helsingin kaupunki avasi verkkosivuillaan Kerro kantasi -palvelun, jossa on mahdollista kommentoida huhtikuun 12. päivään asti Malmin keskustalle luoduista suunnitteluperiaatteista.

Palautetta toivottiin aseman ympäristön suunnitelmista, mutta pian kommenttikentät alkoivat täyttyä lentokenttäkannanotoista.

– Lentokenttä takaisin! Malmillekin mahtuu vielä täydennysrakentamista ilman että lentokenttään kajotaan. Jo olemassa olevat torit voisi pitää siistinä ja saada ihmiset kävelemään siellä ainaisessa auringonpaisteessa, mitä havainnekuvat lupaavat, napautti Eeva-Maria.

– Lentokenttä ja uudet asunnot saataisiin molemmat mahtumaan, jos asiaa suostuttaisiin edes tutkimaan ja asiasta keskustelemaan ja jos poliitikot/puolueet eivät pysyisi niin tiukasti poteroissaan. Kentän kulttuurihistoriallinen arvo perustuu toimivaan lentokenttäympäristöön, pelkkä pyöreä asemarakennus ei säilytä sitä, vaikka kaunis onkin, säesti nimimerkki Kentän ja rakentamisen puolesta.

– Vielä on suunnittelijoilla mahdollisuus korjata virheensä, ja alkaa suunnitella tulevaisuuden ilmailua palvelevaa pääkaupungin ainoaa lentokenttää, kommentoi Vesa.

– Helsinki ei tarvitse lisää ghettoja, mutta tarvitsee kipeästi toimivan lentokentän. Historiallisen hyvin toimivan kentän tuhoaminen pelkästään kostotarkoituksessa on häpeällistä, eikä saa missään nimessä toteutua. Mielenkiintoista, että myöskään vihreät arvot eivät enää merkitse ”vihreille” mitään. Vihreyttä on nipin napin tarpeeksi punaisen ytimen peittämiseksi. Malmin kentän tuhoamista ajavat pitäisi heittää vankilaan maanpetoksesta, jyrisi nimimerkki Malmin ystävä.

– Haluaisin Malmille lentokentän, investointi olisi halpaa, kun siellä on jo sellainen, kirjoitti Viisas eukko Tapanilasta.

Malmin keskustan suunnitelmista ja ehkä sanasen lentokentästäkin voi kuulla kaupungin verkossa järjestämässä keskustelutilaisuudessa torstaina 25.3. klo 17-18.

Ihmisten suivaantumista kuvastaa myös Malmin lentokentästä kunnallista kansanäänestystä haluavien määrän äkillinen kasvu. Muutamissa päivissä www.kuntalaisaloite.fiissä olevaan adressiin kertyi satoja uusia nimiä. Perjantaina keskipäivään mennessä aloitteen oli allekirjoittanut 29 727 helsinkiläistä.

Kaupunginvaltuustossa on viime vuosina käsitelty useita ehdotuksia, joissa on pyydetty lentokentästä kansanäänestystä tai riippumatonta mielipidemittausta. Valtuuston enemmistö on aina ollut kyselyjä vastaan.

Kun valtuusto 28. marraskuuta 2018 keskusteli asiasta, totesi tapanilalaisvaltuutettu Björn Månsson (r.) seuraavaa:

– Ellei nyt anneta kansalaisten osallistua tähän päätöksentekoon, niin pelkäänpä, että Malmin lentokentän kohtalo tulee ikuisesti pysymään avoimena haavana Helsingin ja helsinkiläisten sielussa. Tätä toivon mukaan kukaan meistä ei halua.

Valtuustossa on todettu, että aloitteen kansanäänestyksestä tulee tulla kansalaisilta, ei valtuuston sisältä. Tähän ovat tarttuneet Malmin lentokenttäaktiivit Timo Hyvönen ja Kim Korkkula sekä eläkkeellä oleva entinen kaupunginjohtaja Raimo Ilaskivi avaamalla allekirjoitusmahdollisuuden Malmin tapauksesta sivustolla www.kuntalaisaloite.fi. Kyselyyn pääsee myös sivuston www.malmiairport.fi kautta.

Pirjo Pihlajamaa