Postinjakelu takkuaa Koillis-Helsingissä

PKS
KUVAKAAPPAUS PKS-JAKELUN VERKKOSIVU Jakeluyhtiö PKS Jakelu on pääkaupunkiseudulla operoiva Postin kilpailija. Postinjakelun vapauttaminen kilpailulle hakee yhä muotoaan ja ongelmat heijastuvat myös kuluttajiin.

Jäikö posti tulematta? Tuliko postilaatikkoon karhulasku, mutta alkuperäistä laskua ei ole koskaan näkynyt? Tapanilassa asuvalle Sari Mäkelälle näin on käynyt monta kertaa, ja hän alkoi pari viikkoa toden teolla selvittää, että mistä tilanne johtuu. Hän huomasi pian, ettei olekaan ainoa kärsijä.

– Meille on viimeisten kuukausien aikana tullut useampi maksuhuomautus laskuista, joita ei ole koskaan tullut. Samoin muita tärkeitä posteja ei ole tullut. Meillä on ihan hyvin merkitty lukittu postilaatikko ja kaikki kunnossa, joten lähdin selvittelemään tätä, kertoo Sari Mäkelä.

Hän soitti karhupostien takana oleville Helenille ja HSY:lle.

– He kertoivat, että Koillis-Helsingin postin jakelua hoitaa PKS Jakelu Oy. Ongelmat ovat ”tiedossa” asiakaspalveluissa, mutta en tiedä, että tekeekö asialle kukaan mitään. Laitoin oman reklamaationi PKS:lle, joka vetäytyi vastuusta, Mäkelä ihmettelee.

Hän jatkoi kuitenkin sitkeästi viestittelyä PKS:n kanssa, joka alkoi perehtyä paremmin tilanteeseen. Mäkelää vähän ihmetyttää, että häneltä kysyttiin kadonneiden postien lähetysaikoja.

– Enhän minä niistä voi tietää.

Hän kertoi tilanteestaan Tapanilan ja Suutarilan Facebook-ryhmissä, ja sai havaita, että ongelma koskettaa monia. Ihmisille on tullut jopa perintäkirjeitä, muttei varsinaista laskua.

Monien aika on kulunut karhulaskujen selvittelyssä ja osa on saanut mitätöityä lisäkulut. Myös paketteja on kadonnut.

Ryhmissä ilmeni, että ongelmia on Tapanilan ja Suutarilan lisäksi niin Tapulikaupungissa, Töyrynummella kuin Puistolassakin. Ihmiset alkoivat lähettää reklamaatioita PKS:lle, jonka asiakaspalvelu ruuhkautui.

Suutarilassa tapahtuu -ryhmän keskusteluun osallistunut Postin työntekijä selvensi kaikille epätietoisille erikseen, että monen ison yrityksen laskujen lähettämisestä vastaa PKS Jakelu Oy. Karhulaskut taas lähettää Posti. Keskusteluissa ilmeni, että myös Postin jakelu takkuaa, mutta ei ollenkaan niin pahasti kuin PKS Jakelun.

Mäkelä esimerkiksi ei koskaan saanut Helsingin kaupungilta vastinetta erääseen valitukseensa postitse. Niinpä hän pyysi vastinetta meiliinsä, mutta kaupunki ilmoitti, että sen voi lähettää vain postitse, ja että asian on hoitanut PKS Jakelu.

Viimeisin episodi on viime viikolta, kun Mäkelän pojan lukiosta ilmoitettiin, että lasku ylioppilaskirjoituksista on maksamatta ja lähtenyt perintään.

– Tämä on kyllä jo törkeää oikeusturvan vaarantamista, Mäkelä viittaa kokemuksiinsa.

– Ja onhan sitä kivojakin posteja, lahjoja ja onnitteluita, joita on saattanut jäädä matkalle, hän lisää.

Postinjakelu vapautui kilpailulle vuoden 2017 lopulla. Alalle on tullut uusia toimijoita. Yritysten omistajuudet voivat mennä ristiin. Tähän törmäsi myös Mäkelä. Pojan lukio on Tikkurilassa Vantaalla. Lukiosta kerrottiin, että laskut lähettää Jakeluyhtiö Suomi Oy. Mäkelä selvitti, että Jakeluyhtiö Suomella ja PKS Jakelulla on sama postiosoite Vantaalla. Jakeluyhtiö Suomen toimitusjohtaja on Marko Toivari, joka on PKS Jakelun hallituksen puheenjohtaja.

Jakeluyhtiö Suomi on rakentanut läpi Suomen verkoston, jossa toimii alueellisia jakeluyhtiöitä. PKS Jakelu on niistä yksi. Osalla yrityksistä liiketoiminta on kannattavaa, osalla tulos on pakkasella.

Jakeluyhtiö Suomen omistavat Sanoma Media Finland Oy, Keskisuomalainen Oyj, TS- Yhtymä Oy, Kaleva Oy, Ilves Jakelu Oy, Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj, Marva Media Oy ja SLP Jakelu Oy.

Postilaki säätelee postitoimintaa. Sitä valvova Traficom neuvoo verkkosivuillaan, että jakeluhäiriötilanteissa tulisi ensin olla yhteydessä postiyritykseen. Se pystyy parhaiten selvittämään tapahtuneen. Jos tilanne ei näin korjaannu, kannattaa tehdä kirjallinen reklamaatio ja pyytää asiaan postiyritykseltä kirjallista vastausta. Ellei asia vieläkään korjaannu tai postiyrityksen selvitys ei tyydytä, voi Traficomiin ottaa yhteyttä asian selvittämiseksi.

Postilaki ei koske sanoma- tai aikakauslehtien jakelua. Jos vaikka osoitteenmuutos on jäänyt tekemättä, ei jakajalla ole velvollisuutta selvittää uutta osoitetta. Jos osoitteeton lehti päätyy Postiin, lehti hävitetään.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLentoasemanpuiston kilpailun voitti Crossing Horizons
Seuraava artikkeliKerrokantasi kyselee Siltamäki-Suutarilasta: Isoja yksikköjä vai koulut ja päiväkodit erikseen?